2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Oroszország megkezdte a védőoltás gyártását

Már 21,5 millióan fertőződtek meg világszerte az új típusú koronavírussal, a halálos áldozatok száma pedig a 800 ezerhez közelít. Oroszország elsőként megkezdte a védőoltás gyártását.

Oroszországban megkezdték az új típusú koronavírus elleni védőoltás gyártását – derült ki a hét végén az egészségügyi minisztériumból származó hírekből. A vakcina Szputnyik V néven jelenik meg a piacon. Mihail Murasko egészségügyi miniszter szerint a vakcina első adagjai két héten belül elkészülnek, ezekkel az egészségügyben dolgozókat oltják be.

A gyártás elsősorban a hazai igényeket elégíti ki, de Moszkva lehetőséget kínál a külföldi előállításra is. Murasko alaptalannak nevezte az oltóanyaggal kapcsolatos aggályokat, amelyeket – mint mondta – annak versenyelőnyei miatt fogalmaztak meg némely kritikusok.

Oroszország negyedik a kimutatott koronavírus-fertőzések számának tekintetében, az Egyesült Államok, Brazília és India után.

A világon eddig 21,5 millió embert fertőzött meg a járvány és majdnem 800 ezer halálát okozta; mintegy 13 millióan már kigyógyultak a betegségből, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a diagnosztizált esetek nem tükrözik pontosan a valóságot, mert az egyes országokban korlátozott a tesztelés lehetősége, s a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Ausztriában a hét végén megerősítették, hogy ismét rekordmagasságban az új fertőzöttek száma. A legtöbben Bécsben, Tirolban és Felső-Ausztriában fertőződtek meg. A növekedés ellenére Ausztria jó helyen áll Európában; egy hét alatt százezer lakosból 11 kapta meg a vírust, míg Franciaországban 19-en, Spanyolországban 42-en fertőződtek meg.
Németország a hétvégén Spanyolországra vonatkozó utazási figyelmeztetést adott ki. A döntést a koronavírusos fertőzöttek számának ottani emelkedésével indokolta.

A nyugat-európai országok közül Spanyolországban a legmagasabb, immár több mint 350 ezer a fertőzöttek száma, a kórban majdnem 30 ezer ember hunyt el.

Az idegenforgalomból jelentős bevételt megvalósító Montenegró ellenben lazított a szigorításon, s szombattól megnyitotta határait a Szerbiából, Boszniából, Albániából és Észak-Macedóniából érkezők előtt, ám a belépéshez negatív koronavírusteszt kell.
Románia is „lépett”, tegnap újabb 30 napra meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt májusban elrendelt veszélyhelyzetet.