2024. március 28., csütörtök

Stabil a járványhelyzet Topolyán

Beszámoló az egészségház munkájáról

Szerbiában először egy topolyai személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Szerencsére a város ezt követően nem vált gócponttá, az utóbbi napokban pedig az országos trendekkel összhangban csökken a fertőzöttek és a gyanús esetek száma. A lélektani hatások viszont most kezdenek megmutatkozni: egyre többen küszködnek pszichés gondokkal, vannak, akik a járványügyi helyzet miatt bizonytalannak látják a jövőjüket.

Dr. Kálóczi Dóra (Tóth Péter felvétele)

Dr. Kálóczi Dóra (Tóth Péter felvétele)

Dr. Kálóczi Dóra, a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatónője elmondta, örvendetes tényként kezelhetjük, hogy az utóbbi időben csökken a koronavírus-fertőzésre utaló tünetekkel jelentkező páciensek száma. A trend körülbelül azonos az országos a trendekkel: korábban az úgynevezett Covid-rendelőben napi 10-15 beteget vizsgáltak meg, mostanra azonban ez a szám csökkent és vannak, akik csak ellenőrzésre jönnek. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az emberek lelkületére is hatott a helyzet. Sajnos a pszichológusoknak és a pszichiáternek is egyre több dolga  van, mind többen szorulnak lelki segélyre. Országos szinten is ismét működik a telefonos lelkisegély-szolgálat, és az igazgatónő felhívta a figyelmet, hogy az egészségház szakembereihez fordulhatnak a polgárok.

A topolyai egészségház igazgatónője elmondta, hogy Topolyán március 18-a óta működik Covid-rendelő. A részleg reggel 7-től 19 óráig tart nyitva, emellett hétvégén is fogadja azokat a pácienseket, akiknek légúti panaszaik vannak. Munkaidő után, illetve hétvégén a mentőszolgálat ügyeletes csapatához kell fordulniuk segítségért a sürgős ellátásra szoruló pácienseknek. A topolyai Covid-rendelő a 024/773-193-as számon hívható. Az egészségügyi intézményben a szakrendelések a megszokott módon folynak. Az eddigiekhez hasonlóan az egészségházban telefonos bejelentkezés útján fogadják a pácienseket. A falusi rendelőkben még nem állt vissza teljesen a járvány előtti munkarend, de ott is fokozatosan visszaállítják.

Dr. Kálóczi Dóra arról is beszélt, hogy korábban az egészségügyi intézményben voltak betöltetlen állások, a létszámstop miatt kádergondokkal küszködtek. Az év eleje óta megszűnt az egészségügyben a létszámstop, a koronavírus-járvány nyomán bevezetett rendkívüli állapot idején pedig a minisztérium is rugalmas viszonyulást tanúsított. Ennek köszönhető, hogy kilenc új dolgozót tudtak a közelmúltban foglalkoztatni az egészségházban. Két gépjárművezető állhatott munkába a sürgősségi osztályon, ezenkívül felvettek két orvost, egy fogorvost, egészségügyi nővéreket, szülésznőt és takarítónőt is. 

Az országos rendelkezésekkel összhangban Topolyán is kötelező a maszk viselése a hivatalokban, illetve a zárt helyiségekben. Az egészségház egész területére érvényes ez, illetve minden hozzá tartozó rendelőben. Az igazgatónő ismételten arra kérte a polgárokat, hogy a saját érdekükben tartsák be az egészségvédelmi előírásokat, a távolságot, a maszk viselését, és kerüljék a tömeget.