2024. április 26., péntek

Felújítások a temerini plébánián

Egy új temerini plébánia felépítésének lehetősége 1967-ben merült fel, amikor a régi plébánia kertjét eladták az iskola építésére, de az egyházközségi képviselő-testület csak 1971-ben hozott határozatot az építkezés előkészítéséről. Ft. Berecz Sándor plébános javaslatára a plébánia tervét a képviselők egyhangúlag elfogadták, ám csak azután foghattak Bolto Dulić építész tervei alapján az építkezéshez, amikor 1975-ben eladták a régi plébániát is.

Az építkezés 1977 márciusában kezdődött és 1978 folyamán fejeződött be. Az építőmunkások jó munkát végeztek, ám az elmúlt évtizedek nyomai megmutatkoztak, különösen a beépített víz- és csatornavezetékek, ablakok cseréje vált elengedhetetlenül szükségessé. Ennek a munkának a nagy része az új plébánosra, ft. Szöllősi Tibor atyára várt.

A felújítássokkal kapcsolatosan a plébános atya elmondta, hogy előde, megboldogult Szungyi László főesperes atya nagyon szívén viselte a templomok és a plébánia épületének karbantartását. Haláláig a legfontosabb teendőket mind elvégeztette. A plébánia, a hittanterem és a téli kápolna ablakainak a harmadrészét kicseréltette, ők most csak folytatják ezt a folyamatot. Tizenegy ablak cseréjének kivitelezése történik, de a csere még jövőre is el fog tartani.

Bár az átvételkor a plébánia jó állapotban volt, néhány fal nedvesedését azonban észlelték. Ezt a problémát csakis a vízvezetékcsövek cseréjével lehetett megoldani. Ezért a beköltözés előtt érdemes volt elvégezni a több mint negyvenéves vezetékek kicserélését.

A nem kis munkát a Hidroterming és a Pannonterm cégek munkásai végezték el. A vízvezetékcsövek és a falban lévő csatornacsövek cseréje magával hozta a fürdőszobák és a konyha újracsempézését is. A csempézés pedig ezeknek az épületrészeknek az ablakai cseréjét és az új konyhabútor beszerelését.

Szükség volt a falakban lévő egyes villanyvezetékek, biztosítékok javítására, cseréjére és néhány helyiség festésére is. A munkálatok háromnegyed részét mostanra sikerült befejezni. Hátramaradt még a fürdőszobák csempézése, ami a szabad és jó mesterek híján várat még magára.

A munkálatok költségeihez az önkormányzat 500. 000 dináros támogatással járult hozzá. A többi kiadást a kedves temerini hívek adományaiból fedezik. – Nagyon sokan szívügyüknek tekintik templomaikat, plébániájukat és szívesen adakoznak a munkálatokra, amiért nagyon hálásak vagyunk. A családi könyvecskékre és a külön adományokra adott pénzösszegeket erre a célra fordítottuk – mondta Tibor atya.