2024. április 19., péntek

Bizonytalan időre lezárták a Tisza-hidat

Adán a héten megkezdődött a bekötőutak és a függőhíd felújítása és befejezése

Többéves késlekedés és a tavalyi sikertelen közbeszerzési eljárás után az idén Ada község önkormányzata sikeresen pályázott támogatásért a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál az adai függőhíd és a környező utak befejezésére és javítására. A helyi önkormányzat az ezt követő sikeres közbeszerzési eljárás után május derekán aláírta a kivitelezési szerződést az újvidéki Karin Komerc MD vállalattal, amely kedden lezárta a forgalom előtt a hidat, és belefogott a munkálatokba.

A munkálatoktól függ, hogy a teljes útzárlatot mikor követi részleges forgalomkorlátozás (Fotó: Csincsik Zsolt)

A munkálatoktól függ, hogy a teljes útzárlatot mikor követi részleges forgalomkorlátozás (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az adai Tisza-híd építését még 2006-ban kezdték meg, majd 2010 decemberében adták át a közúti forgalomnak, a kivitelező cég csődje miatt azonban a létesítményen azóta sem készült el a közvilágítás, és hiányoznak a vízelvezető árkok, valamint a bácskai oldalon megsüllyedt a bekötőút egy része is. Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere elmondta, hogy a forgalom előtt egyelőre bizonytalan időre teljesen lezárták a hidat, ám amint azt a munkálatok megengedik, legalább egy sávon újra elindítják a közlekedést.

– Ada község önkormányzata az idei év elején sikeresen pályázott, és 141 millió dinárt nyert a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnál a hídra vezető utak javítására, illetve a régen leszerződött, de befejezetlen munkálatok elvégzésére a létesítményen. Az önkormányzat célja – és ez a közbeszerzési eljárásnak is a része volt –, hogy állandó használati engedélyt kapjon a hidunk. Ahhoz viszont, hogy ez megtörténjen, ezeket a leszerződött munkálatokat be kell fejezni a hídon – magyarázta Bilicki Zoltán.

– A bekötőúton lévő süllyedéseket kijavítják, elvégzik a híd újraaszfaltozását, és új hidroizolációt kap, megoldják a csapadékvíz elvezetését, kiépítik a közvilágítást a hídon, leszerelik, lehomokozzák és újrafestik a korlátokat, illetve felszerelnek egy térfigyelő kamerarendszert is, amely a közlekedésbiztonságot hivatott elősegíteni. A hídra vezető utat a bánáti oldalon is megjavítják, azt a szakaszát, amely Ada községhez tartozik. A munkálatokat egy újvidéki cég, a Karin Komerc MD végzi el. A szerződés szerint még körülbelül 90 nap maradt hátra a munkálatok befejezésére. A kivitelező céggel abban állapodtunk meg, odafigyelnek arra, hogy minél rövidebb ideig legyen a forgalom előtt teljes egészében lezárva a híd. Amint a körülmények megengedik, és a munka olyan fázisba ér, akkor legalább az egyik sávon meg fogjuk indítani a forgalmat, ami felváltva biztosítja majd az áthaladást mindkét irányból. Jelenleg még a kivitelező sem tudja megmondani, hogy hány napig vagy hétig lesz lezárva a létesítmény. Ezért ha bármit mondanék, az csak találgatás lenne a részemről. A közvéleményt viszont folyamatosan értesíteni fogjuk azokról a változásokról, amelyek mindannyiunkat és a híddal kapcsolatos forgalmat érintik. Sajnos egyelőre alternatív útvonalakat kell választaniuk az embereknek, a zentai vagy az óbecsei hídon keresztül kelhetnek át a Tiszán. A hídlezárás nagyon sok embert érint, a földműveseinknek a bánáti oldalon földjeik vannak, a középiskola hamarosan megkezdődik, és valószínűleg kihatással lesz a diákok utaztatására is. Ezt a munkát azonban mindenképpen el kell végezni ahhoz, hogy a továbbiakban teljes biztonságban közlekedhessenek az emberek a hídon – nyilatkozta a polgármester.