2024. március 19., kedd
FORMULA–1

A gumik győzhetik le a Mercedest?

A Brit Nagydíj végén mindkét Mercedes bal első kereke defektet kapott, Lewis Hamilton három ép kerékkel éppen hogy el tudta még érni a kockás zászlót az első helyen. Az egy héttel később, ugyancsak Silverstone-ban rendezett 70. Évforduló Nagydíján a két Mercedes szintén szenvedett a gumikkal, és hiába volt az időmérőn még egy másodperces előnyük, a futamon Max Verstappen simán kitaktikázta őket a győzelemért. Persze Hamiltonnak semmi oka nem lenne panaszkodni, hiszen még ilyen problémákkal együtt is Verstappenhez hasonlóan 44 pontot hozott el a két hétvégéről, így a bajnokságban sem csökkent az előnye, a Mercedes pedig még csak most először szenvedett vereséget a szezon során, és továbbra is bátor dolog lenne ellenük fogadni a bajnokságban. A riválisok számára mégis felcsillant a remény, hogy némileg több babér teremhet számukra a 2020-as szezonban.

Nem új keletűek a Mercedes gumiproblémái, már a csúcsra törésük előtt is híresek voltak az Ezüst Nyilak arról, hogy a többieknél gyorsabban elmelegítik az abroncsaikat, aminek tempóvesztés vagy több kerékcsere a következménye a futamon. Évente rendszerint akad egy-két futam, ahol ezen bukják el a győzelmet, mostanra azonban a szakma egyetért abban, hogy a Mercedesnek amiatt okoznak nagyobb fejfájást az abroncsok, mert egyszerűen túl jó az autója! A képlet leegyszerűsítve a következő: mivel a motorjuk erősebb a legközelebbi üldözőkénél, ezért nagyobb leszorítóerőre állíthatják az autót, ami jobb stabilitást ad a kanyarokban, miközben a hátsó vezetőszárny által generált nagyobb légellenállást a motorerő ellensúlyozni tudja az egyenesekben. A nagyobb leszorítóerő viszont jobban az aszfalthoz tapasztja az autót, a rájuk nehezedő nagyobb nyomás által pedig a gumik gyorsabban felmelegednek. Ehhez pedig vegyük hozzá minden idők leggyorsabb F1-es autóit. Verstappen Red Bullja a gyengébb Honda motor miatt kisebb leszorítóerőt használt, a kevesebb pedig ezúttal több volt, a holland autóját jóval kevésbé viselték meg a körülmények. A csapata nagy fölénye dacára mindig diplomatikusan, aggódóan nyilatkozó Mercedes-vezér, Toto Wolff máris arról beszél, hogy Verstappennel komoly bajnoki riválisként kell számolniuk, bár a múltbéli tapasztalatok alapján sokan egyelőre csak mosolyognak ezen a kijelentésen.

Silverstone-ban, amely gyors kanyarjai miatt az egyik leginkább gumigyilkos pálya, nem csak nekik volt gondjuk: a második versenyt Kevin Magnussen azért adta fel a vége felé, mert a Haasnál elhasználták az összes rendelkezésükre álló gumiszettet, és már nem maradt olyan, amivel biztonságosan célba érhettek volna. A Pirelli is tett persze a változatosságért azzal, hogy a második versenyhétvégére lágyabb gumikat szállított, majd ennek ellensúlyozására megnövelte a guminyomást, ami viszont a futófelület hólyagosodását gyorsította fel, ami szintén a Mercedeseknél jelentkezett legintenzívebben. Persze független gumiszállítóként a Pirelli nem alapozhatja arra a döntéseit, hogy azzal valamelyik csapatnak keresztbe tegyen, de az látszik, hogy ha lesznek még merészebb gumiválasztások – ráadásul ebben a kapkodós szezonban a keverékek számának elosztását sem választhatják meg maguknak a csapatok –, akkor nagyobb esély nyílik a fordulatos futamokra. Így, hogy 2007 óta nincs gumiháború az F1-ben, az egyetlen beszállítót senki nem arra ösztönzi, hogy elnyűhetetlen gumikat gyártson: a sport kifejezetten arra kérte az olaszokat, hogy termékeinek trükkös viselkedésével tegye színesebbé a versenytaktikákat. Ha úgy tetszik, gumiháború továbbra is van, csak a csapatok maguk háborúznak azokkal a saját garázsukon belül.