2024. április 24., szerda
ZÖLDÖVEZET

Locsolásra fel!

Csodálatos illatok, ragyogó színek, bőséges gyümölcs- és zöldségtermés és remélhetőleg sok napsütés – ezt jelenti az augusztus a kertben. Ez az a hónap, amikor a nagy munkák után átadhatjuk magunkat a kert élvezetének, de a kerti szerszámokat és a locsolókannát hagyjuk a kezünk ügyében!

A legtöbb növényt rendszeresen kell öntözni és táplálni, különösen igaz ez a függőcserepekbe, dézsákba vagy ládákba ültetett, illetve a futó- vagy lugasnövényekre. Ragadjuk meg szükség esetén a kapát is – ha rendszeresen gyomláljuk a növényeinket, a feladat nem lesz túl nehéz.

A gaz nem csak rendezetlen látványt nyújt a kertben, de létfontosságú nedvességet von el a többi növénytől. Augusztusban általában kevesebb csapadék is esik, és a szárazságot nagyon megsínylik a növények. Ne feledkezzünk meg róluk, locsoljuk őket rendszeresen!

Az évelő növények esetében az elhervadt virágokat el kell távolítani, mert ettől a virágok, a bokrok nem csak ápoltabbak lesznek, de így serkentjük is az újabb virágzást. Rózsák esetében az elhervadt virágot a szár egy részével együtt vágjuk le. Learathatjuk a levendulát is az elvirágzás után, de arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a vágást valamivel a fás rész fölött ejtsük meg.

Gyűjtsük össze az évelő kerti- és szobanövények, a sziklakerti növények, a fák, a bokrok magjait, de legyünk résen, hiszen a magok egy szempillantás alatt kipattannak a magházból! Vágjuk le a magházakat, amikor már majdnem érettek, vagyis amikor éppen elkezdenek barnulni, csomagoljuk őket egy papírzacskóba, címkézzük őket fel, majd tároljuk hűvös, száraz helyen.

– Lehet, hogy bizonyos növények, bokrok, fák, elszáradnak, betegség vagy stressz éri őket. Ilyenkor el kell távolítani az elszáradt leveleket, ágakat, és jól meg kell öntözni, tápozni a növényt, mert lehet, hogy újból kihajt. Én így jártam az 5-6 éves liriodendronommal, amelynek megbarnultak és elszáradtak a levelei, de pár nap múlva elindultak az új hajtások. Sok helyen a selyemakáccal is ez történik. Augusztus egyébként a földieper telepítésének az optimális ideje is, az ekkor kiültetett palánták meggyökeresednek, jól átvészelik a tél megpróbáltatásait és jövő tavasszal már teremnek is. Vagdossuk le a régi leveleket és az indákat is, hogy szép új levelek hajthassanak ki. Úgyszintén most jött el az ideje a sárgabarack zöldmetszésének is. A levágott ágak végein 2–5 új ág is kihajt, egy kivételével távolítsuk el az összes új hajtást, a megmaradt ágat pedig a 2/3-ára metsszük vissza. Lehet próbálkozni a szemzéssel is, én például a T-szemzést alkalmazom – mondja Kiss Róbert óbecsei kertész.

A pázsitra most kell a legjobban vigyázni, rendszeresen kell nyírni, késő este vagy kora reggel bőségesen locsolni, és némi táppal is el kell látni, hiszen így válik csak ellenállóvá a hosszú télre. A lekaszált fűmaradványt ilyenkor ajánlatos a pázsiton hagyni, mert megtartja a nedvességet és táp is egyben.