2024. április 25., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Csúszka

A számítógépes szóhasználatban találkozhat az ember a csúszka főnévvel. Olyan egérrel vagy billentyűvel mozgatható grafikus eszközre vonatkozik, amely számítógépes ablak görgetősávjának részeként elektronikus könyvtárban, dokumentumban stb. való gyors mozgást tesz lehetővé: Ha a menüből a Között lehetőséget választja, megjelenik egy csúszka. – Kattintson a geometriai ablakban egy szabad helyre, hogy meghatározza a csúszka helyét. – Az egyik ilyen újdonság a Clarity, amely az alap eszközök között található egy csúszka formájában, amit 0 és 100 közötti értékekre lehet beállítani. – Egy csúszka segítségével állíthatja be a fényességet. – A képek ott egy csúszka segítségével közvetlenül összehasonlíthatók. – Itt lehetőség van beállítani egy csúszka segítségével a számunkra megfelelő biztonsági szintet, akár minden Cookie tiltásával együtt. – A felhasználó úgy adhat meg egy értéket egy megadott minimális és maximális érték között, hogy egy csúszka fogantyúját húzza balra-jobbra...

Szintén újabb keletű a csúszka szónak az a jelentése, amely tárgyban, berendezésben egyenes kötött pályán oda-vissza csúszó alkatrészre utal. A csúszka gyakran ún. bütykös mechanizmus egyik eleme, amely egy vezetőszerkezetben mozog és egyik végével a bütykös tárcsán támaszkodik. A mechanizmus segítségével egy állandó szögsebességű tengely mozgása egy másik elem megszabott alternáló mozgását eredményezi. A legegyszerűbb változatnál a csúszka egyenes vezetékben mozog, és pontszerű csúcsával támaszkodik a bütyök palástjának. Ezt a megoldást a gyakorlatban ritkán alkalmazzák, mert a csúszka hegyes vége erős kopást okoz a bütyök palástján. Ehelyett görgős csúszkát használnak. Ha a csúszka vezetéke függőleges, és a csúszka felülről támaszkodik a bütyök palástjára, akkor a csúszkát csak a súlya kényszeríti a bütyökhöz.

A XIX. és a XX. században elsősorban csúszkálásra alkalmas vagy erre használt sima felületű jégre mondták azt, hogy csúszka. Az a természetes vagy épített csúsztató, lejtő is csúszka, amelyen a levágott fákat lecsúsztatják, vagy ömlesztett anyagot mozgatnak. Játszótéren, strandon szintén akadt csúszka, olyan bádoggal bevont vagy tükörsimára csiszolt márványból, betonból készített alkalmatosság, amelyen a homokba vagy a medencébe le lehet csúszni. Ezt manapság inkább csúszdának nevezik.

Egy veréb nagyságú, felül kékesszürke, alul fehér vagy rozsdás színű, hasznos rovarirtó madárnak hagyományosan csuszka a neve (rövid u-val). Arról kapta a nevét, hogy a harkályhoz hasonlóan fák derekain rovarok keresése végett csúszkálni szokott.