2024. március 29., péntek

Megállították az építkezést

A KFOR katonái ismeretlen okok miatt, megálították az építkezést a pravoszláv kolostor közelében

Szombat délután, egyelőre ismeretlen okok miatt leállították a KFOR katonái az útépítései munkálatot a pravoszláv kolostor közelében. Az eset után a KFOR helyi parancsnoka tárgyalt a község képviselőjével.

Alekszandr Vučić, a Szerb Köztársaság elnöke szombati nyilatkozatában nyilvánosan elítélte a kulturális védettség alatt lévő Visokih Dečan kolostor közelében történő illegális építkezést. Véleménye szerint ez az európai civilizációs eredményekkel és rendeletekkel szembeni erőszakos cselekedet írja az RTS.

-A szerb kulturális és vallási örökség védelme Koszovó és Metohija területén, az állami politikánk egyik prioritása. Készen állunk arra, hogy egy speciális csoportot képezzünk a Szerb Ortodox Egyházzal együtt, hogy megvédjük szentjeinket mint szerb és keresztény szellemi, kulturális és történelmi örökséget - mondta köztársasági elnök.

Vučić szerint a produktív párbeszédhez Szerbia és Koszovó között, bár minimális bizalmi kapcsolat és békés légkör szükséges a résztvevők közötti produktív tárgyalásokhoz. Az elmúlt években a pravoszláv kolostorokat számos atrocitás értea déli tartomány területén, a Visoke Decane elleni támadás, sem járulnak hozzá megfelelő politikai a légkör kialakításához.