2024. március 29., péntek

A szabályok betartásával átvészelni ezt az időszakot

Vicsek Annamária: Az elsősök számára az iskolakezdés tele van újdonságokkal és kihívásokkal, az idén pedig újabb szokások kialakítása is várja őket

Az iskolakezdés az első osztályba induló kisdiák számára tele van újdonságokkal, hiszen ekkor találkozik a tanítóval, osztálytársakkal, új munkaszokásokat sajátít el, és az iskolai munkarend megszokása is heteket vesz igénybe. Az idén az elsősöknek, illetve a tanítóknak a koronavírus-járvány miatt újabb kihívásokkal kell szembenéznie. Mint az Vicsek Annamáriától, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselőjétől, eddigi oktatási államtitkártól megtudtuk, a járványügyi előírások a járványügyi helyzet romlásával lépnek életbe, egyébként arra kell az iskoláknak törekedniük, hogy a normális körülményekhez legközelebb álló rendben szervezzék meg  az oktatást.

Vicsek Annamária (Fotó: Ótos András)

Vicsek Annamária (Fotó: Ótos András)

– Biztosan nem tudhatjuk, hogy szeptember elsején hogyan indul majd az oktatás, hiszen a járványügyi helyzetnek az akkori állapotától függ majd, hogy lesz-e egyáltalán mód arra, hogy a gyerekek elinduljanak iskolába, vagy más alternatív módokon kell megszervezni az oktatást. Az ajánlás az, hogy azoknak az osztályoknak, amelyek először találkoznak a tanítókkal, a tanárokkal, a lehető legtöbb esélyt meg kell adni arra, hogy személyes találkozásra kerüljön sor. Ilyen az első osztály, hiszen ők először indulnak iskolába és ők a tavaszi rendkívüli állapotban nem tapasztalták meg a távoktatást. Az elsősök azok, akik számára a legtöbb újdonságot jelenti egyébként is az iskolakezdés, különösen ebben a helyzetben. De nem szabad elfelejtenünk az ötödik osztályosokat sem, akik esetében a tanítónénivel való tanulás után, a különböző tantárgyakat, más-más tanár fogja tanítani. Ők is az a generáció, akinek az esetében nagyon fontos a személyes kapcsolat kialakítása a tanárokkal. Illetve a hatodik osztályban új tantárgyak lépnek be. Fontos az iskoláknak ezt szem előtt tartani, amikor a minisztérium útmutatása alapján megírják az operatív tervet. Illetve a középiskolások esetében szintén az első osztályosok azok, akik először ismerkednek meg a középfokú oktatásnak a működésével. Az ő esetükben is nagyon fontos, hogy amennyiben a járványügyi helyzet megengedi, a szokásosra leginkább hasonlító módon történjen az oktatás, és ha lehet, a tantermi oktatást részesítsék előnyben.

A szülők szeretnek felkészülni az iskolakezdésre, egyébként is ezekben a hetekben történik a tanfelszerelés beszerzése is, ám ezúttal más követelményekre is oda kell figyelni, a gyerekeknek maszkra is szükségük lesz, a fokozott kézmosás és a lázmérés is fontos eleme lesz az iskolába járásnak. Milyen újdonságokra kell a szülőknek felkészülniük, különösen az elsősök esetében?

–  Ami az idén sem változik, hogy már évek óta a Magyar Nemzeti Tanács támogatást nyújt a magyar osztályba induló gyerekek számára. A Rákóczi Szövetség jóvoltából az idén is meg fogják kapni az iskolatáskát, illetve az MNT iskolakezdő csomagját is. Vagyis a tankönyveken kívül a szülőknek az első osztályos gyermek számára nem kell semmit vásárolnia.

Az első osztályba induló gyereknél normál körülmények között történő iskolakezdésekor is ki kell, hogy alakuljon a napirend és a szokásrend. Ebben az időszakban tanulják meg a gyerekek is és a szülők is, hogy mennyi időre van szükségük az iskolába induláskor, mert bár az óvodából lehetett késni, az iskolába pontosan kell érkezni. Az a szokásrend, ami a házi feladatok elvégzésére vonatkozik is, egy olyan plusz feladata minden elsősnek és a családnak, amely a szokványos esetben is nagy kihívást jelent. Egy-két hónapos szoktatási idő szükséges ahhoz, hogy az első osztályos gyermek megtanulja azt, hogy mik az elvárások, mik a szabályok az iskolában. Amennyiben lesz mód arra, hogy az elsősök rendesen részt tudjanak venni a tantermi oktatásban, akkor is egy hosszú és nehézkes, kihívásokkal teli folyamat kezdődik. A járványügyi helyzet ezt csak megnehezítheti, hiszen ha a távoktatás bevonására is szükség lesz, akkor az további járulékos nehézséget jelent majd.

Plusz kihívást jelent az elsősöknek a maszk használata, hiszen a szakemberek javaslata az, hogy kötelező legyen a maszkhasználat. Természetesen úgy, hogy ez ne rójon plusz anyagi terhet a szülőkre. Senki nem várja el, hogy egyszer használatos maszkokat vegyenek a gyerekek, hanem textil maszkot is használhatnak. Attól nem kell tartani, hogy a maszkhasználat a gyerekek számára idegen lesz, hiszen hónapok óta már maszkos periódusban élünk. Mindenesetre arra is számítani kell, hogy a baráti kapcsolatok kialakulását – amelyek az oktatás és az iskoláztatás elemét képezik, hiszen az ember társas lény és a gyerekeknek, különösen ebben az időszakban alakul ki egy belső szükséglet arra, hogy barátaik legyenek és a kortárscsoport ettől az időszaktól erősödik – a járványügyi helyzettel járó szabályozások különösen meg fogják nehezíteni, hiszen tilos a közeli, testi kontaktus. Így azokat a sportjátékokat, amelyek a gyerekektől közelségét igényelnek, nem lehet játszani, miközben a mindennapos testmozgás nagyon fontos a kisgyermekek számára. A tanítók kreativitásán múlik, hogyan tudnak a szabályok betartásával lehetőséget biztosítani a gyerekek mozgására.

A maszkhasználat mellett a rendszeres kézmosás és a felületek fertőtlenítése szintén olyan dolog most, ami az életünk részét képezik. Az első osztályosok azzal, hogy megtanulják az iskolába járással és az iskoláztatással együtt járó szabályokat, most ezt is megtanulják, hiszen nagy figyelmet kell fordítani a higiénés szokások megerősítésére.

A miniszter ugyan kiemelte, hogy lesznek olyan helyzetek, amikor a gyerekek levehetik majd a maszkjukat, például a tanórákon. A tanítóknak, tanároknak viszont folyamatosan viselniük kell majd, miközben az első osztályban az arcmimika fontos szerepet játszik. Hogyan tudják majd ezt a helyzetet áthidalni?

– Ebben az esetben is értelemszerű megoldást kell majd találni, ha a tanító a tábla előtt áll onnan beszél az osztályhoz, leveheti majd a maszkot, hiszen betartja az a fizikai távolságot, ami a cseppfertőzéssel terjedő betegség esetén meggátolja a betegség terjedését. Pontosan ezért fontos ismerni a koronavírus terjedését, illetve a betegség első tüneteit, hogy észszerűen meg tudjuk oldani a mindennapi szituációkat. A tanító a tábla előtt leveheti a maszkot, de ha közelebb megy a gyerekhez, hogy például a betűnek az írását korrigálja, vissza kell tennie. A különböző készségek kialakítása miatt fontos, hogy osztálytermi oktatásról legyen szó, hiszen a távoktatás során nagyon nehéz a betű helyes irányú mozgását megtanítani.

Az előírások megtiltják a szülő jelenlétét az iskolában. Az első osztályosok esetében, különösen az első hetekben viszont fontos, hogy a szülővel együtt érkezzen a gyerek. Milyen elvárások vannak a szülő felé?

– Az iskoláig való kísérés mindenképpen szükséges és indokolt, hiszen a gyerek meg kell, hogy tanulja azt az utat, amelyen az iskolába eljut, meg egy első osztályos gyermektől talán nem is várható el, hogy egyedül közlekedjen. Eddig is szabály volt, hogy a szülők nem tartózkodhattak az iskolában, ha elkísérték a gyereket az iskolába, az udvaron adták át a tanítónak. Ez most is megoldható. A szülő eddig is ritkán tartózkodhatott az iskolában, elsősorban akkor, amikor fogadóórára ment, vagy valamilyen adminisztrációs feladatot intézett. Az első osztályosok esetében a találkozás első napján értelemszerű, hogy a tanító a szülőkkel is beszél, de ezt meg lehet úgy szervezni, hogy betartsák a szabályokat. Nem kell görcsösen tartani ezektől a szituációktól, amelyek egyébként sem zökkenőmentesek, és kreatívan kell azokat megoldani, most pedig csak hozzájárul egy plusz feladat, hogy a járványügyi szabályokat betartsuk ezzel egy időben.

A legfontosabb feladata a szülőknek az, hogy kialakítsák az időben való lefekvés, majd felkelés, készülés, a házi feladatok elkészítésének és az iskolatáska bepakolásának szokását. A gyerek meg kell, hogy tanulja, mi az ő felelőssége. Éppen a tavaszi rendkívüli állapot mutatta meg, hogy mennyire fontos a munkaszokás kialakítása, legyen meg a pontos ideje annak, hogy mikor ül a gyermek a képernyő elé, mikor vannak az órák, mikor csinálja a házi feladatot, mikor mozog, mikor játszik. Akkor lehet átvészelni ezeket az időszakokat, ha ezeket a szabályokat is betartjuk.