2024. április 18., csütörtök

Mákból és dióból is készülhet növényi tej

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a Solymosi Anita által készített növényi italok

Egyre nagyobb a népszerűsége azoknak a termékeknek, amelyekkel különféle megszokott élelmiszereket helyettesíthetünk.

Solymosi Anita (Gruik Zsuzsa felvétele)

Solymosi Anita (Gruik Zsuzsa felvétele)

Ezzel együtt mind többen választják a tehéntej helyett a zab- vagy kókusztejet. Vannak, akik az íze miatt részesítik előnyben ezeket a növényi italokat, mások tejérzékenységük vagy -allergiájuk tüneteit szeretnék elkerülni, esetleg a vegán életmódot követve az állatok kizsákmányolását szeretnék ilyen módon elkerülni. Akárhogy is, az igény megvan, az üzletek polcain elérhető választék azonban ezt még nem követi maradéktalanul. Erre figyelt fel Solymosi Anita, aki Csantavérről került előbb Kaposvárra, majd Pécsre, végül több év után zentai születésű párjával úgy döntöttek, hogy hazaköltöznek. Anitát az általa készített növényi italokról és a terveiről kérdeztük.

Mi hozott haza Zentára?

– Valójában a család és a barátok, hiszen mi Vajdaságban vagyunk itthon. Nem különösebben szerettünk Pécsen élni, távol voltunk mindenkitől, hosszú volt a hazaút, a határ is mindig csak problémát jelentett. Hat év után döntöttünk úgy, hogy hazaköltözünk.

Hogyan kezdtél el növényi italokkal foglalkozni?

– Kiderült, hogy a párom laktózérzékeny, ezért nem fogyasztott semmit, ami tejet tartalmaz. Nagyon sok recepthez kell a tej, ezt próbáltam úgy helyettesíteni, hogy ő is ehessen az elkészült ételekből. Márciusban elkezdődött a karanténidőszak, akkor volt időm próbálgatni, kísérletezni. Lassan rájöttem, milyen alapanyagból mit és hogyan készíthetek. Akkor még Pécsen éltünk. A hazaköltözésünk után döntöttem úgy, hogy megmutatom másoknak is, mivel foglalkozom, mert úgy látom, hogy itthon a növényi italok még nem olyan ismertek, kevésbé elterjedtek, mint Magyarországon, és tapasztalataim szerint nehezebben is lehet hozzájutni ezekhez a termékekhez.

Milyen alapanyagokat használsz?

– A növényi tej növényekből és vízből készül. Kókuszból, mákból, zabból és dióból készítek tejet. A párom szüleinek van Zentán, a Pánában egy gyümölcsösük, az alapanyagok nagy része, mint például a mák vagy a dió, tőlük származik. A növényi tej kifejezés félrevezető lehet, mert nincs benne semmi állati eredetű. Tőlem is többen kérdezték, hogy a tehéntejbe tettem-e diót. De nem erről van szó, ezek az italok teljesen növényi eredetűek. Az alapanyagokat hosszan főzöm, aztán többször többféle szűrőn átszűröm az egészet. Még langyosan üvegekbe töltöm, és így kerül a hűtőbe. Hűtőben tartva egy hétig eláll, még így is, hogy nem teszek bele tartósítószert. Hozzáadott cukrot ezek az italok nem tartalmaznak, és eritritet is csak minimális mennyiségben, utólag azonban természetesen mindenki ízesítheti őket a saját ízlésének megfelelően.

Mire használhatók a növényi tejek?

– Bármilyen receptben helyettesíthető velük a tehéntej. Sütöttem velük palacsintát, főztem pudingot, készítettem piskótát. Nagy vita van arról, hogy valójában mennyire tápanyagdús a tehéntej. Régen nagyon méltatták, manapság már nem feltétlenül. A tejérzékenység sokszor nem derül ki, mert az érintettek nem mindig jönnek rá, hogy a puffadást, az emésztőrendszeri tüneteket a tej okozza, ilyenkor érdemes lehet kipróbálni a növényi tejeket.

Te szereted ezeket az italokat?

– Én nagyon szeretem őket, a mák és a dió a kedvencem. Ennek ellenére kávéban nekem egyik sem ízlik, pedig sokféle növényi tejjel próbálkoztam. Egyszer kesudió és kókusz kombinációjával készült növényi italt is készítettem, nekem a kávé egyedül ezzel esett igazán jól. Gondolkoztam kókuszkrém készítésén is, ám ebbe még nem vágtam bele. Megvalósítható házilag, viszont nem ugyanazt az állagot kapjuk, mint amihez a bolti termékek esetében már hozzászoktunk.

Milyen további terveid vannak?

– Élő torta készítésén gondolkodom. Ezek teljesen liszt- és cukormentes termékek, sütni sem kell őket, így sok értékes vitamin, tápanyag megmarad bennük. Voltam egy képzésen is, és nagyon tetszett, amit láttam. Ha ide tennénk egy szelet élő tortát, senki nem mondaná meg, hogy nincs benne se liszt, se tojás. Ennek a legfontosabb alapanyaga a datolya, aminek megfelelő minőségűnek kell lennie. Egyelőre még kutatom, hol tudom ezt beszerezni.