2024. április 26., péntek

Visszakerült Harrer Paula emlékkönyve

Adán a könyvtárban javában zajlik a Szarvas Gábor-emlékszoba kialakítása

Készül és formálódik az emlékszoba, amelyet Szarvas Gábor adai születésű nyelvésznek, a magyar nyelvművelés megteremtőjének tiszteletére alakítanak ki Adán a Szarvas Gábor Könyvtárban.

Morvai Nagybali Tamara és Barna Kolozsi Valéria könyvtárigazgató a megújult emlékszobában (Csincsik Zsolt felvétele)

Morvai Nagybali Tamara és Barna Kolozsi Valéria könyvtárigazgató a megújult emlékszobában (Csincsik Zsolt felvétele)

Morvai Nagybali Tamara könyvtárostól, az emlékszoba projektum irányítójától megtudtuk, hogy az emlékszobaként szolgáló helyiséget már felújították, és hamarosan új bútorzatot állítanak be. Közben folyamatos végzik a Szarvas Gáborhoz köthető nyelvészeti és művelődéstörténeti anyag feldolgozását és a tárgyi emlékek rendezését. Mindebben fontos szakmai segítséget nyújt számukra Vastag Gazsó Hargita, a topolyai múzeum muzeológusa. A tervek szerint a megújult Szarvas-szobát októberben avatnák fel, és nyitnák meg a nagyközönség számára a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok alkalmával.

– A könyvtár épületében már nagyon régóta van egy Szarvas-szoba, amely értékes anyagot őriz, a kutatók és a nagyközönség előtt azonban eddig nem volt látható. Ez az év meghozta számunkra azt, hogy a belső munkálatokra tudtunk összpontosítani, és lehetőségünk nyílt a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából új bútorzatot beszerezni a terembe. A Szekeres László Alapítvány jóvoltából pedig elvégeztük a helyiség újrafestését is – közölte Morvai Nagybali Tamara.

– Megkezdődtek a belső munkálatok és az anyag előkészítése. A folyamat jelenleg ott tart, hogy újrafestettük termet, illetve kisebb javításokat végeztünk rajta, valamint a bútor készítése lassan a vége felé közeledik, úgyhogy nemsokára meglesz a berendezés. Természetesen ezzel párhuzamosan folyik az anyag előkészítése, digitalizálása és feldolgozása is. Az anyag 1970-ben került a Zentai Történelmi Levéltárból hozzánk használatra a Szarvas Gábor Könyvtárba. Ez az anyag Szarvas Gábor özvegyének, Harrer Paulának a hagyatékát tartalmazza. Egyebek között eredeti újságcikkeket, a Nyelvőr eredeti példányait és Szarvas Gábor és felesége levelezésének egy részét. A tárgyi emlékek közül Szarvas Gábor egy csészéje és egy pipája került most a könyvtár birtokába. Érdekessége még az emlékszoba anyagának, hogy az első újságcikk megjelenése óta több olyan dolog visszakerült a hagyatékba, ami ugyan oda tartozott, ám nem volt az intézményben. A polgárok jelentkeztek, hogy nyomtatványokat ajánlanának fel, illetve visszakerült az intézménybe Szarvas Gábor feleségének emlékkönyve is, amely szintén a kiállítás anyagát képezi majd. A könyvtárban mindig is tervben volt az emlékszoba megnyitása a kutatók és a könyvtárhasználók előtt, mert évről évre megjelennek olvasók, hogy szeretnék megnézni a Szarvas-szobát. Ez eddig nekünk raktárként szolgált, ebben az évben azonban végre betölti a funkcióját, és megnyílik a helyiség a nagyközönség, a kutatók és az olvasók előtt is. Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy községünk szülöttjét jobban megismerje az adai közönség, mert évről évre szembesülünk azzal, hogy nem vagyunk tisztában az értékeinkkel. Minden évben a gyermekhét alkalmából helyismereti kvízt tartunk, amelyen kiderül, azonkívül, hogy Szarvas Gábor nyelvész volt, sajnos keveset tudnak róla, nincsenek tisztában a személyének a jelentőségével. Ezért tartjuk fontosnak egy ilyen emlékszoba kialakítását – nyilatkozta a könyvtáros.