2024. április 24., szerda
BAJNOKOK LIGÁJA

Formációváltással a bajorok ellen?

Ma (21 óra) a Bajnokok Ligája-negyeddöntők előzetesen legnagyobb rangadójának titulált Barcelona–Bayern München párharcra kerül sor. A Bundesliga-bajnok az elmúlt hónapokban Európa egyik legfélelmetesebb csapatává nőtte ki magát, soraiban pedig ott van a szezon egyértelműen legjobb játékosa, Robert Lewandowski. Valószínűleg a lengyel csatár bánhatja a leginkább, hogy ebben az évben nem kerül kiosztásra az Aranylabda, mert teljesítménye alapján egyértelműen megérdemelné az elismerést. Lothar Matthäus pár napja úgy nyilatkozott, hogy „a Bayern Münchennek nagyon sokat kell hibázni ahhoz, hogy kiessen a Barcelona ellen”. Az egykori német futballista véleménye ugyan túlzásnak tűnhet, de hűen tükrözi a közvélemény mostani állapotát. Spanyol sajtóhírek szerint a Barcelona vagy Suárezt, vagy Griezmannt beáldozhatja a bajorok ellen, annak érdekében, hogy Setién a megszokott 4–3–3-as formáció helyett a Bayern ellen esetlegesen hasznosabb 4–4–2-t válassza.

Vége a bergamói álomnak

Mbappé kulcsfigura volt a szerdai meccsen (Fotó: Beta/AP)

Mbappé kulcsfigura volt a szerdai meccsen (Fotó: Beta/AP)

Gian Piero Gasperini és csapata szerdán 90 percen át megmutatta, hogyan fordíthatja a maga javára a koronavírus miatt egymeccses párharcra redukált BL-mérkőzéseket egy olyan gárda, amely egyénileg gyengébb erőt képvisel a másiknál. Csakhogy van, amikor 90 perc nem elég. Az Atalanta–PSG negyeddöntőben Pašalić révén a bergamóiak a 27. minutumban előnybe kerültek, de az addig lendületesen játszó olasz együttes ezt követően mindinkább saját térfelére szorult. A begipszelt lábbal irányító Thomas Tuchel a 60. percben elégelte meg a párizsiak határozatlanságát, és pályára küldte a sérülésből visszatérő, 21 éves Kylian Mbappét. A találkozó kulcsmomentumának bizonyult ez a csere, hiszen a francia csatár teljesen felforgatta az ellenfél védelmét. A 90. percben Neymar egy kapura szánt lövése lecsúszott a lábáról, Marquinhos pedig három méterről az üres kapuba rúgta a labdát. Az ötperces bírói ráadás harmadik minutumában az Atalanta eladta a játékszert, a gyors ellentámadás végén pedig Mbappé tálalt mesterien Choupo-Moting elé, akinek csak annyi dolga maradt, hogy a passzba beletegye a lábát. A PSG az utolsó pillanatban 0:1-ről 2:1-re megfordította a párharcot, ezzel bejutott a BL legjobb négy csapata közé.

Az Atalanta a tavalyi Ajaxéhoz hasonló kiesést produkált, ám szemléltette, hogy az oda-vissza vágós rendszer hiánya átalakíthatja a BL-minitornát.

BL, negyeddöntő: Atalanta–PSG 1:2.