2024. április 18., csütörtök

PCR-tesztért Szegedre

Június vége óta rohamosan megnövekedett Szegeden a koronavírus-tesztet elvégeztető szerbiaiak száma

Több oka lehet annak, amiért valaki orvosi javaslat nélkül is elvégeztetné a koronavírus-tesztek valamelyikét. Ki külföldi üdülés, vagy üzleti utazás céljából, ki azért, mert ez a feltétele annak, hogy munkába álljon, vagy ismét visszatérjen külföldi munkahelyére. Amennyiben a negatív teszteredményre külföldi tartózkodással kapcsolatban van szükség, az esetek többségében a PCR-tesztet határozzák meg feltételként, ennek a saját kérésre történő elvégzése azonban nem a legegyszerűbb Szerbiában. A szerbiai intézmények legtöbbjében időpontot kell foglalni, ezeket viszont gyakran már hetekkel korábban lefoglalják.

Szerbiában, ahol bejelentkezés nélkül is el lehet végezni a tesztet, ott az esetek többségében hosszú sorok alakulnak ki (Fotó: Beta)

Szerbiában, ahol bejelentkezés nélkül is el lehet végezni a tesztet, ott az esetek többségében hosszú sorok alakulnak ki (Fotó: Beta)

Ott, ahol bejelentkezés nélkül is el lehet végeztetni a tesztet, az esetek többségében hosszú sorok alakulnak ki, így jobb, ha a polgár felkészül a több órás várakozásra. A szerbiai magánlaboratóriumok továbbra sem kínálhatják fel a PCR-tesztelést.

AMI NINCS SZERBIÁBAN, VAN MAGYARORSZÁGON

Mindezek miatt nem volt meglepő, amikor napvilágot látott a hír, hogy a szerbiaiak egyre tömegesebben végeztetik el a PCR-tesztet Magyarországon, azaz elsősorban Szegeden, hiszen a jelenleg hatályos magyarországi beutazási rendelkezés értelmében amennyiben a szerbiai polgár a magyar országhatártól számított 30 kilométeres távolságon belül marad és a beutazástól számított 24 órán belül ismét elhagyja az országot, beléphet Magyarország területére – amennyiben nincsen láza, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy az országhatáron nem mindenkinek mérik meg a lázát. Lapunk kérdéseivel felkereste az egyik szegedi laboratóriumot, amelyben nemcsak magyarországi, hanem külföldi állampolgárok is elvégezhetik a koronavírus-tesztek valamelyikét, beleértve a PCR-tesztet.

A dr. Somogyi Renáta kommunikációs igazgató, tulajdonos aláírásával megküldött válaszlevélből kiderült, hogy a Doctor Hair Clinic Kft., több profillal működő magánklinika DermaMedical Bőrgyógyászati és Orvos-Esztétikai Központ részlege a magán bőrgyógyászati rendelés mellett labordiagnosztikával is foglalkozik. Április óta koronavírus-teszteléssel.

– Az országban az elsők között kezdtük el mind a szerológiai, mind a PCR-tesztelés biztosítását, első körben saját pácienskörünk számára. Azonban tekintettel arra, hogy időközben a tesztelés nemcsak egészségügyi ellátás igénybevételéhez, hanem utazáshoz, karantén kiváltásához, továbbá külföldi munkavállalás és újbóli munkába állás miatt is elengedhetetlenné vált, ezt követően biztosítottuk a koronavírus-tesztelés lehetőségét mind a magyar, mind a külföldi állampolgárok részére. Klinikánkon lehetőség van a SARS-CoV-2 RT-PCR légúti mintából vett koronavírus-teszt elvégzésére, amelyik utazáshoz és karantén kiváltáshoz szükséges, valamint a szerológiai IgG/IgM típusú (vénás vérből vett) gyorsteszt elvégzésére is. Tesztelést mindennap végzünk, valamint szombaton délelőtt is. Fontos tudni, hogy PCR mintavételt kizárólag délelőtt tudunk végezni, mert a minták laborbaszállítása mindennap szigorú protokoll és ütemterv szerint valósul meg. A PCR-teszt esetében az eredmény 36–48 órán belül elérhető. Az eredmények kiértékelését akkreditált labor végzi, amely a hatósági laborok egyike Magyarországon. Ennél rövidebb időn belül hivatalos labor nem tud eredményt közölni. Az eredményről 2 nyelvű igazolást állít ki klinikánk, ez a magyar mellett szerb, angol, német vagy horvát nyelven igényelhető. A szerológiai teszt eredménye a vénás vérből vett mintát követően 10 percen belül elérhető, az eredményt azonnal kiadjuk – áll a klinika válaszlevelében.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a teszteléshez minden esetben előzetes időpontfoglalás szükséges, ezt e-mailben és telefonon is megtehetik az érdeklődők. Magánszemélyek, csoportok, szervezetek, vállalatok és utazási irodák egyaránt igényelhetik a tesztelést. 

EREDMÉNYLAP TÖBB NYELVEN

Arra is választ szerettünk volna kapni, hogy vajon gyerekeknél is elvégzik-e a tesztet. A válasz igen volt, de tudni kell, hogy a gyermekek esetében kizárólag szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése mellett van lehetőség a teszt elvégzésére. A mintavételt minden esetben tapasztalattal rendelkező egészségügyi személyzet végzi, gyermekek esetében erre különös figyelmet fordítanak, tették hozzá.

– Amennyiben a PCR-tesztre utazás céljából van szükség, minden esetben javasolni szoktuk, hogy körültekintően érdeklődjenek az illetékes célország beutazási szabályzatáról, hogy hány napnál régebbi teszteredményt fogadnak el, és csak ezt követően foglaljanak időpontot tesztelésre. Az országok többségénél 72 óránál nem régebbi teszteredményt szükséges bemutatni, van olyan ország azonban, amely 48 óránál nem régebbi teszteredményhez köti a beutazás lehetőségét. Az eredményeket vagy személyesen lehet átvenni klinikánkon, vagy pedig e-mailben küldjük. Tekintettel arra, hogy klinikánk szerepel a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett hivatalos listán, mint mintavétel céljából felkereshető intézmény, valamint mivel az eredmények kiértékelését és kiadását akkreditációval rendelkező partner-labor végzi, a koronavírus-teszt eredményeit mind utazáshoz, mind karantén kiváltáshoz, mind pedig egészségügyi beavatkozáshoz egyaránt elfogadják – részletezte a klinika kommunikációs igazgatója.

Azon kérdésünkre válaszolva, hogy mi az eljárás abban az esetben, amikor valakinek a teszteredménye pozitív – legyen szó akár külföldi polgárról –, kiemelték, hogy amennyiben az érintett személy koronavírus-tesztje – akár a PCR, akár a szerológiai – pozitivitást igazol, azt a klinikának az érvényben lévő járványügyi protokollnak megfelelően kötelezően jelentenie kell az illetékes Népegészségügyi Hatóság felé.

A válaszlevélben megerősítették, hogy mivel Szerbiában magánúton nincsen lehetőség a PCR-teszt elvégzésére, június vége óta rohamosan megnövekedett a külföldi, főképp a Szerbiából érkező, tesztelés iránt érdeklődő személyek száma. A legtöbben túlnyomórészt utazás miatt, vagy karantén kiváltása, valamint külföldi munkavállalás céljából kérik a teszt elvégzését. A PCR-teszt ára személyenként 130 euró, míg a sürgősségi tesztelés – 24 órán belüli mintavételi időpont és szombati mintavételi időpont –180 euró.