2024. április 18., csütörtök

Szeptemberben szerb-koszovói tárgyalások a Fehér Házban

Szerbia és Koszovó vezetői szeptember 2-án folytatják tárgyalásukat a Fehér Házban – jelentette be Twitter-oldalán Richard Grenell, a Fehér Ház különmegbízottja, de nem közölt további részleteket, írja az N1.

Az Egyesült Államok közvetítésével június 27-én kellett volna megtartani a találkozót, de a koszovói fél lemondta részvételét. Hashim Thaci elnök a találkozó előtt három nappal közölte, hogy nem utazik Washingtonba, mert a Hágai Törvényszék egy tízpontos vádiratot terjesztett be ellene. Az emberiesség elleni bűncselekményekkel és háborús bűnökkel vádolják, „beleértve gyilkosságokat, emberek eltűnését, üldözését és kínzását”. Thaci után később Avdullah Hoti koszovói kormányfő is lemondta a washingtoni utat.

Belgrád és Pristina dialógusát 20 hónap szünet után júliusban újították fel. Aleksandar Vučić szerb elnök és Hoti koszovói elnök július 16-án találkozott Brüsszelben. Miroslav Lajčak, az EU különmegbízottjának társaságában Vučić és Hoti az eltűntekről, a kitelepítettekről és gazdasági kérdésekről tárgyaltak.