2024. április 20., szombat

Négy országból csak PCR-teszttel Szerbiába

Az ország déli térségét leszámítva mindenhol javul a járványhelyzet
Beta (illusztráció)

Beta (illusztráció)

A köztársasági egészségügyi válságstáb javaslata értelmében szombattól Észak –Macedónia, Horvátország, Bulgária és Románia állampolgárai csak akkor léphetnek Szerbia területére, ha rendelkeznek 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírusteszttel. A PCR-teszt a mérvadó. Mindezt Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese is megerősítette a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva, mondván, hogy a döntést a térség országainak járványügyi helyzetét elemezve hozták meg. Ezzel egyidejűleg a montenegrói állampolgárokkal szemben hatályos beutazási korlátozásokat hatályon kívül helyezik – tette hozzá Darija Kisić Tepavčević, mondván, hogy az említett négy országból Szerbiába beutazó szerbiai állampolgároknak nem kell elvégeztetniük a PCR-tesztet, és házi elkülönülésre sem kötelezik őket.

Branislav Tiodorović (Fotó: Beta)

Branislav Tiodorović (Fotó: Beta)

A járványügyi helyzet Szerbiában bizonytalan, ám a stabilizáció jelei megmutatkoznak, elsősorban a nagyvárosokban, mint amilyen Belgrád, Újvidék és Kragujevac – értékelte a napi helyzetelemző sajtótájékoztatón Branislav Tiodorović epidemiológus, mondván, hogy az ország egész térségében mindenhol csökken az újonnan azonosított fertőzötteknek a száma. Mint hozzátette, Bujanovac és Preševo helyi önkormányzatok területén, elsősorban az albán nemzetiségű polgárok körében, valamelyest növekszik a fertőzöttek száma. Branislav Tiodorović szavai szerint ennek az az oka, hogy az említett nemzeti közösség képviselői a niši és a vranjei egészségügyi intézmények segítségét már csak akkor kérik, amikor jelentősen romlik az állapotuk, ezt megelőzően elsősorban koszovói magánintézményekben gyógyíttatják magukat.

Branislav Tiodorović a folytatásban arról beszélt, hogy a hazai üdülőhelyeken sokan nyaralnak, ám a terepről szerzett értesülések szerint a többség nem tartja tiszteletben a járványügyi intézkedéseket, majd arra kért mindenkit, hogy tartózkodjon akárhol, viselje a védőmaszkot, és tartsa be a javasolt távolságot.

A beutazási korlátozás kapcsán a szakértő kifejtette, hogy meghatározásakor az Európai Unióban és a világon is elfogadott mércéket vették alapul. Öt-hét napon belül felülvizsgálják a korlátozás újabb országokra való kiterjesztésének a lehetőségét – tette hozzá Branislav Tiodorović, mondván, hogy Montenegrót – amely szintén piros biztonsági besorolású ország – azért nem sorolták az említett négy ország közé, mert az értékelések szerint ebben a szomszédos országban javul a járványügyi helyzet.

Branislav Tiodorović a folytatásban a tanévkezdésről beszélt, mondván, hogy elsősorban az általános iskolák alsós diákjai számára különösen fontos, hogy visszatérhessenek az iskolapadokba. Az iskolakezdés nagy kihívás lesz mindenki számára – emelte ki a szakértő, és megjegyezte: elég, ha a gyerek lázát a szülő méri meg, minden nap, lázmérésre az iskolában semmi szükség. A szakértő abbéli reményének is hangot adott, hogy belátható időn belül a kulturális létesítmények is elkezdenek működni.

Zoran Gojković (Fotó: Beta)

Zoran Gojković (Fotó: Beta)

Ami a Covid–19 elleni védőoltást illeti, Szerbia számára az a legfontosabb, hogy az  alkalmazandó oltóanyag biztonságos és hatékony legyen – emelte ki Branislav Tiodorović, aki úgy tudja, hogy bármilyen új gyógyszernek, oltóanyagnak a szerbiai bejegyzése átlagban legtöbb hat hónapot vesz igénybe. Nem adják ingyen az ebédet – ezt arra a kérdésre válaszolta a szakértő, hogy Szerbiában ingyenes lesz-e a védőoltás. 

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár szerint Szerbia nem késett el a beutazási korlátozás bevezetésével. Mint hozzátette, egyelőre nem tartották indokoltnak a külföldről Szerbiába beutazó szerbiai állampolgárok tesztelését, ám ez bármikor megváltozhat. A beutazási szabályozás kérdését folyamatosan napirenden tartják és felülvizsgálják – nyomatékosította Zoran Gojković. Azzal kapcsolatban, hogy a jelenleg a Covid-rendszerben működő kórházak mikor térnek vissza a járvány előtti mindennapokba, a tartományi egészségügyi titkár közölte, hogy ez a folyamat szüntelenül zajlik majd. A Belgrádban és Kruševacon kiépítendő Covid-kórházak témájában feltett kérdésre a titkár azt válaszolta, hogy ha a járvány véget ér, ezek hagyományos kórházként fognak működni, elsősorban azzal a céllal, hogy csökkentsék a bizonyos ágazatokban jellemző várakozási listákat. A tartományi titkár szavai szerint ismét elkezdik végezni a mesterséges megtermékenyítést is az erre felhatalmazott létesítményekben.

235 újonnan azonosított fertőzött – 4 elhunyt

A pénteki járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 9383 koronavírustesztet végeztek el, ebből 235-nek az eredménye volt pozitív; a pozitív teszteredményeknek az aránya 2,5  százalék. Lélegeztetőberendezés segítségére 78 személynek van szüksége. Egy nap alatt hivatalosan 4 személy hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel 665-re nőtt az elhunytak száma, a halálozási arány 2,27 százalék. Jelenleg 2128 személyt gyógykezelnek kórházban.  A csütörtök és a péntek között eltelt 24 órában a hivatalos adatok értelmében 143 személyt helyeztek el az ország valamelyik kórházában, míg azokat 267-en hagyhatták el. A járvány kezdete óta hivatalosan 28 998 személy betegedett meg.