2024. április 19., péntek

Határnyitás a választások előtt

Montenegró szombattól nyitja meg határait a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Albániából és Észak-Macedóniából érkező polgárok előtt. Ám ahhoz, hogy ezek a polgárok átléphessék a határt, negatív PCR-tesztet, vagy ELESA szerológiai tesztet (gyorstesztet) kell felmutatniuk – közölte a podgoricai CdM portál.

A döntést Boban Mugoša, a montenegrói Közegészségügyi Intézet igazgatója jelentette be, és mint kiemelte, erre azért kerül sor, mert az említett országokban javult a járványügyi helyzet, és nem mellékesen, a helyi idegenforgalom kérésének tettek ezzel eleget.

– Látjuk, hogy javul a helyzet Szerbiában, vagyis egyenesedik a görbe – emelte ki Mugoša a Vijesti-nek nyilatkozva. Hozzátette ugyanakkor, hogy Montenegróban továbbra is magas a transzmisszió, de a járványhelyzetet ellenőrzés alatt tartják, vagyis ott is egyre kevesebb megbetegedést regisztrálnak, és arra számítanak, hogy csökkenni fog a megbetegedések száma.

Most még naponta 50-60 új fertőzöttet jegyeznek, napi 450 tesztelés után.

Montenegróban augusztus 30-án választásokra kerül sor, de a montenegrói közegészségügyi intézet igazgatója nem számít arra, hogy ismét megugrik a fertőzöttek száma, ha mindenki betartja az előírásokat, használja a maszkot és tartja a társadalmi távolságot.

Aleksandra Seničić, az Utazási irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) igazgatója a szerb médiának adott nyilatkozatában elmondta, azzal, hogy szinte az egész nyári idény alatt a szerbiai turisták nem utazhattak Montegeróba, 25.000 szervezett utazást kellett lemondaniuk. Ám azzal, hogy augusztus heteit még kihasználhatják a polgárok, várhatóan 5-10 ezer ember még élhet az Adriai-tengeren való nyaralási lehetőséggel. Habár szavai szerint már nagyon sokan kihasználták a szabadságukat.

Szerbiában is el lehet végezni a szükséges teszteket, az utazás céljából elvégzett vizsgálat esetén a gyorsteszt 1200 dinárba kerül, a PCR-tesztért pedig 6000 dinárt kell fizetni. A Köztársasági Egészségbiztosítási Alap értesítése szerint ezeket a vizsgálatokat bármelyik egészségházban, laborintézményben vagy közegészségügyi intézetben el lehet végeztetni, azzal hogy a polgároknak fel kell mutatniuk, hogy befizették a laborvizsgálat költségét. Ebben az esetben a befizetőlapon fel kell tüntetni az összeget, amit a 840-17750-34 folyószámlára kell utalni, míg a hivatkozási szám (poziv na broj) helyére a tesztelt személy személyi számát kell beírni.

Magánlaboratóriumok is végeznek gyorstesztet.