2024. április 23., kedd

A vendéglátóipar megsegítése következik

Vučić: Ha tovább javul a járványügyi helyzet, éjjeli egy óráig is nyitva tarthatnak a vendéglátóipari létesítmények – Két kormányalakítási elképzelés

Újabb gazdaságserkentő támogatásban gondolkodik a kormány – jelentette ki pénteki televíziós szereplése során Aleksandar Vučić államfő. Elsősorban a vendéglátóiparra és a hoteltulajdonosokra gondolt, akiket a legsúlyosabban érintett a koronavírus-járvány okozta válság. Kiemelte ugyanakkor, hogy ha tovább javul az ország járványügyi helyzete, a jövő hétvégén már tovább, éjjeli egy óráig is nyitva tarthatnak a vendéglátóipari létesítmények, s így növelni tudják a bevételüket.

Ha igaz, a jövő héttől lazul a fegyelem a kávézókban is (Ótos András illusztrációja)

Ha igaz, a jövő héttől lazul a fegyelem a kávézókban is (Ótos András illusztrációja)

Az államfő kiemelte, a kis- és középvállalkozások az elmúlt időszakban alkalmazottanként 1150 eurót kaptak az államtól, így ki tudták fizetni a munkásaiknak az öt hónapra szóló minimálbért. Felszólította ugyanakkor a vállalkozókat, hogy fizessék rendszeresen az adót és a járulákokat, illetve adjanak ki pénztárgépszámlát, és az állam támogatását ne azzal hálálják meg, hogy nem tesznek eleget állami kötelezettségeiknek.

– Szerbiában a gazdasági helyzet nem könnyű a koronavírus miatt, de jobb, mint más államokban – mutatott rá. Kiemelte, a legjobbak a gazdasági mutatói a régióban, megelőzve Magyarországot.

Vučić a Pink televízióban tett vendégszereplése során kitért a kormányalakítás körüli döntésének nehézségeire is. Két kormányelképzelés között gondolkodik, mondta. Az egyik elképzelés szerint egy bizonyos politikai párttal lépne koalícióba, ám hogy melyikkel, ezt nem akarta elárulni. Kiemelte ugyanakkor, hogy ősszel a koronavírus-járvány egy újabb hulláma fenyeget, a Koszovó körüli tárgyalások is nehezek lesznek, így várható hogy egy–másfél év múlva ismét parlamenti választásokra kerülhet sor, vagyis egy koncentrációs kormány megalakítása is szóba jöhet. Vučić azonban az első lehetőséget tartja jobb megoldásnak. Kiemelte, döntése során figyelembe veszi a világ eseményeit is, illetve szem előtt tartja a polgárok érdekeit is, és mint mondta, hamarosan közzéteszi kormányjavaslatát, de hogy erre mikor kerül sor, csak annyit mondott, lehet, hogy Richard Grenell-lel, az amerikai elnök Belgrád és Pristina közötti kapcsolatokkal foglalkozó különmegbízottjával való találkozója előtt, de lehet, hogy csak az után lesz rá alkalma.

Vučić elmondta, Szerbia nincs abban a helyzetben, hogy visszautasítsa a Belgrád–Priština-tárgyalásokat, reagálva Grenell közleményére, miszerint Szerbia és Koszovó képviselőit szeptember 2-án az Amerikai Egyesült Államokban, a Fehér Házban látják vendégül. A találkozó témája a gazdaság, ami kiemelt jelentőséggel bír Szerbia számára. Rámutatott, Avdullah Hoti, Koszovó kormányfője is elfogadta a meghívást, és mint kiemelte a mindkét független állam számára fontos téma ez, ám Vučić hangsúlyozta, ő nem fog Koszovóra független államként tekinteni. Ezt közölte Hotival is. Elmondta ugyanakkor, hogy a szerb és az albán lakosság érdekeit is szolgálja a szabad szolgáltatás, áru- és tőkeforgalom, valamint az utasforgalom, a vasúti és repülőforgalom beindítása, illetve  a kereskedelem megkönnyítése.

Kitért az ország katonaságának korszerűsítésére és felszereltségére is. Elmondta, a fegyverek vásárlásával nem a támadóerőt szeretnék megerősíteni, vagyis nem háborúskodásra készülnek, csupán a békét és a lakosság nyugalmát szeretnék megerősíteni. Rámutatott, a választásokon a lakosság a gyorsított fejlődés és az okos politika mellett döntött, aminek köszönhetően Szerbia további fegyverkezésre készül.