2024. március 28., csütörtök

Útra keltek a tiszatarrósi gólyák

Az idén harminc fehér gólyapár fészkelt a faluban

A napokban útra keltek a tiszatarrósi (Taraš) gólyák is. A Tisza bal partján fekvő, ezer lakosú bánáti településen az idén harminc gólyapár fészkelt és 62 gólyafiókát nevelt fel. Elsőként a felnőtt és az életerősebb fiatal gólyák indultak a több mint tízezer kilométeres vándorútra. A fiatalabbak még egy pár napig a település környékén levő vizes területen gyűjtik az erőt az útra.

A gólyák fele már elindult Afrikába (Ótos András felvétele)

A gólyák fele már elindult Afrikába (Ótos András felvétele)

A német Euronatur természetvédő szervezet Tiszatarrósnak 2015-ben az Európai Gólyafalu címet adományozta. A szempont nemcsak az itt fészkelő gólyapárok száma volt (2015-ben 40 gólyapár fészkelt a Nagybecskerektől 22 kilométerre fekvő faluban) hanem az is, hogy az adott település lakói kiemelkedően sokat tesznek a gólyaállomány megóvásáért. A tiszatarrósiak ezen a téren pedig minden dicséretet megérdemelnek.

Slobodan Marovac, a Tiszatarrósi gólyák polgári egyesület tagja elmondta, mindent megtesznek a gólyák biztonsága érdekében.
– Általánosságban nézve az elmúlt néhány évben a legtöbbet az áramütés elleni védelemre fektettük a hangsúlyt. Platformokat helyeztünk el a villanykarókra, ahol erre megvolt a lehetőség. Egy esetben az idén gondot okozott, hogy a gólyák egy kéményre raktak fészket. Itt is egy platformot helyeztünk el, amelyre aztán fészket raktak. Úgyhogy amit csak megtehetünk, a gólyák itteni biztonsága érdekében, azt megtesszük. Próbálunk más ügyekben is hallatni a szavunkat: aláírói voltunk annak a petíciónak, amelyet Libanon elnökének küldtek, arra kérve őt, hogy a gólya ne legyen vadásztrófea az országában – mondta Slobodan Marovac.
Az idén harminc fehér gólyapár fészkelt a faluban, több mint tavaly, amikor 26 gólyapár volt, két évvel az előtt pedig 32. Úgyhogy ez a szám évről évre változik.

– Úgy gondolom, hogy az idei év nem kedvezett túlságosan a madaraknak. Száraz időszakok voltak, és tudjuk, hogy a gólyák békával, vízisiklókkal, kétéltűekkel táplálkoznak. Tavasszal hiányoztak az esős időszakok. De szerencsére a gólyáink felnevelték a fiókáikat. Egyesek már útra keltek. Valamivel több, mint a fele elindult Afrika felé. De a többiek is lassan készülődnek. Egyébként a falunk jelképe a gólya. Mi hiszünk abban, hogy a gólyák sok gyereket hoznak, és ebből a szempontból jó jel, hogy a falunkban az elmúlt öt-hat évben elég sok kisbaba született. Véleményünk szerint ez szemmel látható, és van is ebben valami – fejtette ki beszélgetőtársunk.

Tekintettel a járványhelyzetre, az idén elmarad a gólyák hagyományos búcsúztatása. De a tiszatarrósiak remélik, hogy azért jövő márciusában még nagyobb számban térnek vissza, fészkelő helyeikre a gólyák.