2024. április 23., kedd

Iskolapadból melóba

Hétfőtől lehet pályázni az Első fizetésem programra

A kormány csütörtöki ülésén elfogadta a fiatalok foglalkoztatási tervét megvalósító intézkedést. Az Első fizetésem program a 2020-ban és 2021-ben kerül megvalósításra, az állami költségvetés 2 milliárd dinárral támogatja a programot. A gazdasági intézkedés célja a fiatalok első munkatapasztalatának elősegítése, a munkapiacon való versenyképesség szabályainak megismertetése – áll a kormányközleményben.

A pályázati felhívásokat augusztus 17-én írja ki a Köztársasági Foglalkoztatási Hivatal. A dokumentációban ismertetik a jelentkezés minden részletét, valamint a feltételeket a munkaadók és az első munkahelyüket kereső fiatalok számára. A pályázat korhatáros, a támogatásra azok a fiatalok jelentkezhetnek, akik még nem töltötték be a 30. életévüket, nincs munkatapasztalatuk, az adataiknak szerepelniük kell a Köztársasági Foglalkoztatási Hivatal nyilvántartásában – tehát aktív munkakereső státussal kell rendelkezniük.

A középiskolai végzettségűnek havi 20 000, a felsőfokú végzettségűnek pedig 24 000 dinár jár kilenc hónapig (Fotó: Dávid Csilla)

A középiskolai végzettségűnek havi 20 000, a felsőfokú végzettségűnek pedig 24 000 dinár jár kilenc hónapig (Fotó: Dávid Csilla)

Az első munkahely keresésekor a fiatalok gyakran találják magukat szembe ugyanazokkal a problémákkal. A munkaadók általában olyan személyeket keresnek, akiknek már van tapasztalatuk és tudásuk. Igen gyakran a friss munkaerőpiaci szerepelők kizsákmányolás áldozatai lesznek, a fenti hiányosságokra hivatkozva a foglalkoztató sokszor hónapokig nem ad fizetést a fiatal dolgozójának, illetve csak szimbolikus összegeket.

Az elvárások szerint az Első fizetésem programnak köszönhetően a munkaadók is nagyobb kedvvel vennék fel a „zöldfülű” munkaerőt, hiszen a fizetését az állam biztosítja, valamint a friss diplomások is szerezhetnének munkatapasztalatot a kizsákmányolás keserű kenyerének megtapasztalása nélkül. A kilenc hónap eltelte után a fiatal munkaerőnek már lenne tapasztalata, így versenyképesebb munkapiaci résztvevőként jobb eséllyel találhat magának új munkát, becsületes kezdő fizetéssel.

Az intézkedés egyaránt érinti a köz- és versenyszférához tartozó munkaadókat, a pályázat viszont előnyben részesíti a magánkézben lévő cégeket, főleg azokat, melyeknek a székhelye a kevésbé fejlett községekben van.

A fizetések juttatása a Köztársasági Foglalkoztatási Hivatalon keresztül történik. A középiskolás végzettségűek havi 20 000 dinárt, a felsőfokú végzettségűek havi 24 000 dinár támogatást kapnak 9 hónapon keresztül. A sikeresen pályázó friss diplomások számára biztosítva lesz a munkahelyi balesetek, professzionális károsultság esetére előirányzott betegbiztosítás is.