2024. április 20., szombat

Adama kiharcolta, Jiménez kihagyta

Jiménez hibája végzetesnek bizonyult (Fotó: Beta/AP)

Jiménez hibája végzetesnek bizonyult (Fotó: Beta/AP)

Az elmúlt hetekben egyre többször került az újságok címlapjára a Barcelona nevelése, Adama Traoré, aki Angliába való igazolása után vékony kisgyerekből izomkolosszussá nőtte ki magát. A felhajtás nem hiábavaló, hiszen a villámgyors spanyol szélső kiváló szezont produkált a Wolverhamptonnál. A keddi Wolverhampton–Sevilla El-negyeddöntő egyik hőse is ő lehetett volna: Traoré a 10. percben még a saját térfelén kapta meg a labdát, majd kb. 60 méter sprint után a sevillai védők a tizenhatosban csak szabálytalanul tudták megállítani. A jogosan megítélt tizenegyest Jiménez pocsékul végezte el, így maradt a döntetlen. Miután a spanyolok túlélték az első negyedórát, minden az ő támadásaikról szólt. Amikor már úgy tűnt, hogy a 76:24 százalékos andalúziai labdabirtoklási fölény sem hoz eredményt, Ocampos a 88. percben egy tűpontos fejessel eldöntötte a továbbjutás kérdését. A másik párharcon a donyecki Sahtar azonnal nekiesett a svájci Baselnek, és folytatta menetelését. Az ukránok akár le is nullázhatták volna a svájciakat, de a Baselnek a bírói ráadásban sikerült megszereznie a becsületgólt, így a végeredmény 4:1 lett.

Az Európa-ligában ezzel kialakult a legjobb négy mezőnye. Az elődöntőben Sevilla–Manchester United (augusztus 16., vasárnap) és Inter–Sahtar (augusztus 17., hétfő) párharcot rendeznek.

El-negyeddöntő: Wolverhampton–Sevilla 0:1, Sahtar–Basel 4:1. Az elődöntő párosítása: Sevilla–Manchester United, Inter–Sahtar.

BAJNOKOK LIGÁJA

Magyarokkal az Atléti ellen

Ma (21 óra) valódi futballcsemege vár a fociszurkolókra, hiszen a magyar válogatott Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglalkoztató Leipzig az Atléticóval csap össze a BL-elődöntőért. A lipcsei gárda történelmének egyik legjobb szezonján van túl, ahol szinte a végsőkig harcban volt a Bundesliga trónjáért. Julian Nagelsmann vezetőedző fiatal csapata évről évre fejlődik, s már az európai kupaporondon is számolni kell a németekkel. Rossz hír a Leipzig együttesének, hogy Simeone egyenes kieséses párharcban csak olyan csapat ellen esett ki, amelynek Cristiano Ronaldo is tagja volt, s legjobb tudomásunk szerint az ötszörös aranylabdás – egyelőre legalábbis – nem erősíti a németeket. A spanyol fővárosiakat hátráltathatja, hogy két játékosának – az argentin Correának és a horvát Vrsaljkónak – pozitív lett a koronavírustesztje, így a Matracosok rájuk nem számíthatnak. Ahogyan arról már korábban is írtunk, a járvány miatt átalakított európai kupák végkimenetelét jelentősen befolyásolhatja az is, hogy nem oda-vissza vágós rendszerben zajlanak a párharcok. A továbbjutásról ehelyett egyetlen, Lisszabonban nézők nélkül lejátszott csata dönt. Az idegenben lőtt gól szabályának hiánya Európa egyik – ha nem a legjobb – védelmének jól jöhet: az Atléti a spanyol élvonalban 38 találkozón mindössze 27 gólt kapott, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy a Leipzig a német bajnokságban 34 mérkőzésen 81 találatig jutott, azaz meccsenként majdnem 2,5 gólt rúgtak Wernerék.

Továbbá, a játékosok erőnléti állapota, valamint meccsfelkészültsége is hatással lehet az eredményre, éppen ezért érdemes megemlíteni, hogy a lipcseiek majdnem két hónapja, legutóbb júniusban játszottak tétmeccset, ezzel szemben az Atlético július második felében még pályára lépett a La Ligában.

Koronavírusos a Barcelona egyik játékosa!

Kedd délután egy kilenc játékosból – Pedri, Trincao, Matheus Fernandes, Jean-Clair Todibo, Moussa Wagué, Carles Alena, Rafinha, Juan Miranda, Oriol Busquets – álló csoportot teszteltek koronavírusra a Barcelonánál, és egyiküknél kimutatták a fertőzést – tudatta a klub a hivatalos oldalán. A szóban forgó illető nem érintkezett az első csapat tagjaival, akik ma utaznak Lisszabonba, és egy nappal később megmérkőznek a Bayern Münchennel a BL negyeddöntőjében. A katalánok közleménye szerint a játékosnak nincsenek tünetei, jó egészségnek örvend, és már karanténba vonult az otthonába. A klub jelentette az esetet az illetékes sport- és egészségügyi hatóságoknak, emellett a futballistával kapcsolatba kerülő személyek PCR-teszten esnek át.