2024. április 24., szerda

A helyi színek körül

Visszatérő vendégekkel folyik a munka a Zentai Művésztelepen

Hétfő óta alkotnak Zentán az Alkotóházban a 68. Zentai Művésztelep meghívott vendégei: Miroslav Jovančić, Molnár Imre, Sándor Laura, Csernik Attila, Balla Ákos, Gubik Korina, Ifj. Novák Mihály, Zsáki István, Szabó Kornélia és Lázár Tibor. Ezúttal mindenki vajdasági, hiszen külföldről nem tudtak vendégeket fogadni.

Az Újvidékről, Szabadkáról, Topolyáról és helyből érkezett művészek igyekeznek saját technikájukkal dolgozni. Azt mondják, itt sem szeretnének másnak mutatkozni, mint amik, és arra törekednek, hogy a munkáikból visszatükröződjenek a művésztelepen megszülető érzések, az itteni hangulat, a helyi színek. Hogy ki hány képpel tud elkészülni ez alatt a hat nap alatt, az változó, és munkatempótól, technikától függ, de a szokásos őszi kiállításra mindenki elhozza, elküldi majd a legjobban sikerülteket, közszemlére szántakat.

A felől érdeklődve, hogy miért fontosak az alkotók számára ezek a közösen, ugyanakkor munkával teli napok, a fiatalabbak azt hangsúlyozzák, hogy jó belelátni, hogyan dolgoznak, hogyan gondolkodnak a tapasztaltabbak, az idősebbek pedig azt mondják, jó ennyi fiatalt megismerni, és kiemelik, hogy a Zentai Művésztelepre mindig is jellemző volt, hogy nyitott a fiatal, bontakozó művészek irányába.

Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója a közelgő jubileumra való készülődést emelte ki az idei művésztelep kapcsán:

– A Zentai Művésztelep nagy ünnepre, a hetvenedik születésnapjára készül, és ezt szeretnénk méltó módon megünnepelni. Ezúttal olyan alkotókat hívtuk, akikre túlzás nélkül mondhatjuk, hogy bevésték a nevüket a művésztelep történetébe, akikkel beszélgethetünk az elmúlt hét évtizedről, és akikkel fontos pillanatokat tudunk feleleveníteni. Szarka Mándity Krisztina, a Városi Múzeum művészettörténésze elképzelései mentén a résztvevők közösen emlékeznek meg a Zentai Művésztelep helyszíneiről, ugyanakkor választ igyekszünk keresni arra, hogy beszélhetünk-e az itt készült képek kapcsán helyi színekről.

Az igazgató az is elmondta, hogy a helyzetre való tekintettel a járványügyi intézkedéseket betartva folyik a munka a művésztelepen:

– Semmi esetre sem szerettük volna megszakítani a hagyományt, inkább megfelelő feltételeket nyújtunk a biztonságos alkotáshoz. Az Alkotóház, a mellette lévő tanterem, és a hozzá tartozó udvar is mind a művészek rendelkezésére áll, így egymástól megfelelő távolságban tudnak dolgozni. Ez egyébként eleve egy olyan rendezvény, amely nem vonz tömegeket, és melynek résztvevői az alkotásra helyezik a hangsúlyt – foglalta össze Hugyik Richárd.

A Zentai Művésztelep a Zentai Városi Múzeum és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ közös szervezésében zajlik és szombaton fejeződik be.