2024. március 29., péntek

Ki mit kap, és mit veszít?

Még meg sem alakult az új kormány, de már az előrehozott választások lehetőségét is latolgatják
A parlament (Fotó: Miklós Hajnalka)

A parlament (Fotó: Miklós Hajnalka)

Továbbra is bizonytalanság, ám ugyanakkor nagy érdeklődés övezi az új kormány alakulását. Még azt sem lehet tudni, hogy a Szerb Haladó Párt kimagasló többségének köszönhetően egyedül alakít kormányt, vagy lesznek partnerei ebben, illetve hogy a Szerbiai Szocialista Párt továbbra is a hatalom részét képezi-e. Az is bizonytalan, ki lesz a kormányfő, és kik lesznek a miniszterek. Ám a felmerülő kérdések megválaszolására még várni kell, Aleksandar Vučić államfő és egyben az SZHP elnöke számítások szerint két hét múlva nyújtja be javaslatát a parlamenthez.

Mégis úgy tűnik, hogy Ivica Dačić, aki a választásokon másodikként kikerülő legerősebb párt, az SZSZP elnöke, ő veszíthet a legtöbbet, és több mint tíz év (amiből 8-at az SZHP oldalán töltött) hatalomból való politizálás után most akár ellenzékbe is kerülhet. Mai televíziós szereplésekor úgy nyilatkozott, bár mindennap kommunikálnak, de még nem folytatott érdemi tárgyalásokat Aleksandar Vučićtyal a tárcák elosztásáról az új kormányban, de szerinte a funkciók elosztása csupán technikai kérdés. Azt mondta, mindkettejük figyelmének középpontjában a számok helyett a célok és a politika állt mindig. Hozzátette, az SZSZP kész arra, hogy folytassa a haladókkal a megkezdett munkát a kormányban.

– Többször is kiemeltem, hogy több jó dolgot valósítottunk meg a koalíciónk során. A szocialista párt készen áll az elkötelezett munkára – hangsúlyozta Dačić. Hozzátette, hamarosan megkezdik az új hatalmi szervek megalakítását, aminek első lépéseként az új összetételű parlament alakuló ülésének lezárása lesz. A mintegy tíz nappal ezelőtt megtartott első ülés ugyanis abbamaradt a mandátumok hitelesítését követően, így még nem választották meg a köztársasági képviselőház elnökét és elnökhelyetteseit sem.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere az SZHP-n belül az egyik kiemelt tagnak számít. A közvéleményben felmerült a kérdés, hogy Vučić elnök el tudná-e képzelni esetleg valamelyik minisztérium élén is. A Happy Televízióban tett vendégszereplésekor azonban Vučević azt mondta, hogy nem kapott az államfőtől és pártelnöktől meghívást a kormányba. Hozzátette, nem foglalkozik a spekulációkkal, ő teljes mértékben Újvidékre fókuszál. Elmondása szerint nagy megtiszteltetés lenne a számára, ha újra bizalmat kapna a párttól, hogy Újvidék első embere lehessen, hiszen ezután ő lenne a leghosszabb megbízatási idővel rendelkező polgármester a vajdasági fővárosban. Kiemelte ugyanakkor, ő csapatjátékos.

A televíziós szereplésekor kitért az SZHP eddigi koalíciós partnereire is. Rámutatott, annak ellenére, hogy a privilégiumok megoszlottak a koalíción belül, a felelősség eddig is a pártját terhelte, vagyis mindig mindenki Vučićot és az SZHP-t vonta felelősségre, soha nem tüntettek a koalíciós partner ellen. Eközben az SZHP nem látta, hogy koalíciós partnerei szolidaritást vállaltak volna velük. Hozzátette, nem szeretne kritikát intézni feléjük, a számok világosak, csupán az lehet a kérdés, hogy milyen kormányra van az országnak szüksége. A jó eredmények viszont nem zárják ki, hogy 2022-ben az elnökválasztások mellett nem kerül sor előrehozott választásokra is minden szinten.

Vučević szavai szerint két nagyon nehéz év előtt állunk, amikor hatalmas nyomás nehezedik Szerbiára Koszovó miatt, és aggodalmának adott hangot, hogy ezekből a tárgyalásokból Szerbia miként fog kikerülni.