2024. április 18., csütörtök

Biztonságosan, túlterheltség nélkül

Az oktatásügyi miniszter a szakszervezeti vezetőkkel tárgyalt – Mladen Šarčević: Tisztáztuk a pedagógusok munkájával kapcsolatos dilemmákat

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter csütörtökön tárgyalt a pedagógus-szakszervezetek képviselőivel. A találkozón jelen voltak a Szerbiai Oktatási Szakszervezete, a Szerbiai Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezete, az Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója és a Függetlenség tanügyi dolgozók ágazati szakszervezete képviselői. A megbeszélésen az általános és a középiskolai tanítás megszervezésére vonatkozó modellek kerültek napirendre – áll az oktatásügyi minisztérium közleményében.

– Mindegyik kérdéssel kapcsolatban megtaláltuk a közös nyelvet. Egyetértettünk abban, hogy minden oktatási intézmény más, és mindegyiknek megvannak a sajátosságai. Az iskolák az autonómiájukkal összhangban dönthetnek arról, hogy melyik felkínált modellt választják – emelte ki Mladen Šarčević. Mint hozzátette, hogy a találkozón építő jellegű javaslatok születtek. A minisztérium munkacsoportjai továbbra is dolgozni fognak, és folytatni fogják a terep felmérést. Tizenöt napon belül újabb találkozót fognak tartani.

A tárcavezető szerint ez a találkozó a megfelelő időben valósult meg. A szerbiai oktatás ügyében az illetékes minisztérium elsőként a kormánnyal, majd a válságstábbal tárgyalt. A pedagógus-szakszervezetek képviselőit az iskolaigazgatóságok és az intézményvezetők előtt hívták be.

– Átnéztük az oktatás megszervezésére vonatkozó útmutatót, és igen építő jellegű javaslatokat kaptunk a szakszervezetek képviselőitől a középiskolai oktatással, az iskolák tanteremhiányával és az osztályzással kapcsolatban –hangsúlyozta a miniszter.

– Fontos, hogy ne legyenek félreértések az oktatásban dolgozók munkaidejével kapcsolatban. A negyvenórás munkahetet és a tanárok óraszámát is tiszteletben kell tartani, és ez az igazgatók felelőssége. A mi dolgunk, hogy minél több útmutatást adjunk nekik – szögezte le Šarčević. Mint kiemelte, semmi sem igaz abból a feltevésből, hogy a tanároknak délelőtt az iskolában kell dolgozniuk, majd délután az online platformokon vagy a televízióban kell folytatniuk a munkát.

A tárcavezető elmondta, hogy az a tanár, aki több csoporttal dolgozik az iskolában, azon a napon befejezte a munkáját. Azok a tanulók, akik otthon maradtak, távoktatásban követhetik a tanítást. A miniszter szerint megoldották a tanárok és a diákok túlterheltségének problémáját. Mint kiemelte, a tanárok csak akkor dolgoznak majd az online platformon, amikor ki kell egészíteni az óraszámokat. Az iskolákban történő oktatás során az alsós tanítóknak lesz a legtöbb munkájuk, ők kitöltik majd a munkanormát.

Szerinte az alsós osztályokkal való munkába órarend szerint más tanárokat is be kell vonni a munkába, mint például az idegennyelv tanárokat, a hitoktatókat, a polgári oktatást tanító tanárt. Azokon a helyeken, ahol nincs elég tanár, a tanári szakon tanuló mesterhallgatók is be tudnak segíteni.

Ružica Todić Brdarić, a Függetlenség tanügyi dolgozók ágazati szakszervezetének képviselője elmondta, hogy találkozón elemezték a felkínált oktatási modelleket. Mint kiemelte, számukra a tanulók és a tanárok biztonsága a legfontosabb. Fontos, hogy tiszteletben tartsák a negyvenórás munkahetet a tanügyi dolgozók számára. Mladen Šarčević ígérete szerint ezt meg fogják tenni.

Zvonimir Jović, a Szerbiai Tanügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniója alelnöke szerint jó, hogy a gyerekek visszatérnek az iskolába, de teljes mértékben oda kell figyelni a diákok és a dolgozók biztonságára. A szakszervezet kifogásolta a diákok számára és a tantermek nagyságára vonatkozó előírást, és ők is szorgalmazták a negyvenórás munkahét tiszteletben tartását. Javasolták, hogy a krónikus betegségben szenvedő tanárok ne járjanak be az iskolába, hanem online kapcsolódjanak be a tanításba.