2024. április 25., csütörtök

Milyen lesz a tantermi oktatás?

Rövidebb órák, csökkentett óraszám, ötperces szünetek, saját operatív munkaterv… – Mi mindent tartalmaz a minisztériumi utasítás a szeptember 1-jén kezdődő tanév beindításáról?

 Az iskolák tegnap kapták meg az oktatásügyi minisztérium útmutató tájékoztatását arról, hogyan indulhat újra a tantermi oktatás a szerbiai általános és középiskolákban szeptember 1-jén. Eszerint a legfontosabb változás, hogy a tanórák 30 percesek lesznek, külön figyelmet fordítanak a legkisebbekre, akik esetében különösen fontos, hogy minél több időt töltsenek az iskolapadokban, ezenkívül az online oktatásban részesülők tudásfelmérése is kizárólag az iskola épületében történhet meg.

Ótos András illusztrációja

Ótos András illusztrációja

Az alábbiakban részletesen ismertetjük, mit tartalmaz a minisztériumi útmutatás.

Minden általános iskola maga hozza meg saját operatív munkatervét a térbeli adottságoknak és a technikai lehetőségeknek megfelelően. Az iskola autonóm joga lesz meghatározni a tanítás kezdetének időpontját napi, heti és havi szinten, a tanítás megszervezésének egyik alapvető célja pedig, hogy szavatolt legyen a tanulók és a foglalkoztatottak egészségügyi biztonsága.

Az egyidejűleg iskolában tartózkodó tanulók száma nem haladhatja meg az iskola tanulói összlétszámának a felét.

Az iskolák augusztus 24-éig kötelesek kidolgozni operatív munkatervüket és azt elküldeni az illetékes iskolaigazgatósághoz jóváhagyásra.

Az alsósok esetében a mindennapos tantermi oktatást ajánlják. Ha az osztálylétszám meghaladja a 16 főt, két csoportban kell megszervezni a tanítást. A két csoport két időpontban érkezik az iskolába, pl. 8 és 10.45 órakor.

Amennyiben az osztálynak kevesebb mint 15 tanulója van, egy időpontban megszervezhető valamennyiük számára az oktatás. Minden osztály, vagy csoport kizárólag egy tantermet használ.

Az ötperces, kis szünetekben nincs tanterem/szaktanterem-csere, kivéve, ha különleges tantárgyról van szó.

Ajánlatos a rugalmas és lépcsőzetes csöngetés, amivel csökkenthető a tanulók érintkezése a szünetekben a folyosókon, a mosdókban, az előcsarnokokban.

A kötelező tantárgyakat – amikor csak lehet –, közvetlenül az iskolában kell megtartani.

Az alsósok oktatásába bekapcsolódhatnak a szaktanárok is, pl. képzőművészet, zenei kultúra, test- és egészségügyi nevelés tantárgy esetében.

A felsős tanulók oktatásában az alapmodellt, vagy a kombinált modellt kell követni, az órák 30 percesek, a szünetek pedig 10 percesek, amikor rendszeresen el kell végezni a takarítást, és minden iskolahelyiség szellőztetését.

A alapmodell azokban a tanintézményekben választható, ahol lehetőség van a mindennapos oktatásra az iskolában, mert elegendő tanterem és szakkáder áll rendelkezésre. Ugyanazok az ajánlások érvényesek, mint az alsós tagozatok esetében. Az adott lehetőségektől függően a felsősök ugyanabban az időpontban, vagy ellentétes váltásban is érkezhetnek, mint az alsós tanulók. Legfeljebb öt órájuk lesz naponta. A választott tantárgyak oktatását közvetlenül az iskolában, de távoktatás formájában is megoldhatják, az intézmény adottságaitól függően. A tanulók tudásának értékelését (felelés, ellenőrzők, dolgozatok) is közvetlenül, az iskolában kell elvégezni.

A kombinált modell szerint vegyítik az iskolai és a távoktatást. Az ötödik és hatodik osztályosok egyik héten hétfőn, szerdán és pénteken az iskolában vesznek részt a tanításban, míg a hetedikes és nyolcadikos tanulók kedden és csütörtökön. A következő héten pedig fordítva. Az iskolák csoportosíthatnak két vagy több osztályt más módon is, lehetőségeik tükrében. Amikor nincs közvetlen iskolai oktatás, a tanulók távoktatásban vesznek részt, a tananyagot a tavaszi gyakorlathoz hasonlóan a tévécsatornák sugározzák.

Az egész napos és a hosszabbított iskolai tartózkodás megszervezése is lehetséges, a már említett ajánlások betartásával. A szülők véleményének kikérésével az elsőtől negyedik osztályos diákok részére minden napra meg lehet szervezni az iskolai benntartózkodást.

A távoktatásban a Szerbiai RTV 2-es és 3-as csatornája kapcsolódik be minden munkanapon. Az ötödikeseknek 8 órakor kezdődik a sugárzás a 2-es csatornán, és 11 óráig tart. A hatodikos, hetedikes és nyolcadikos tanulóknak ugyancsak reggel 8 órakor kezdődik a televíziós oktatás, és mindkét csatornán követhetik az előadásokat. Az alsósokat megszólító órákat az RTS Planeta multimediális internet platformon sugározzák. Az elsőtől hetedik osztályos tanulóknak napi 3 órát szánnak, a nyolcadikosoknak pedig négyet.

Ami a magyar nyelvű távoktatást illeti, a Magyar Nemzeti Tanácsban már javában folynak az előkészületek ennek folytatásához. A távoktatáshoz szükséges órák felvételei augusztus 18-án kezdődnek a Pannon RTV stúdióiban. Egy teljesen új platform készül a Magyar Nemzeti Tanács által Távoktatás néven, amelyre ezek a tananyagok évfolyam és tantárgy szerint lesznek feltüntetve

Ugyanakkor a szerbiai válságtörzs ajánlása, hogy a testnevelésórákon kizárólag olyan gyakorlatokat lehet végezni, amelyek során lehetőség van a javasolt távolság betartására, a csapatsportokat egyelőre mellőzni kell, ugyanúgy, mint a kórusok munkáját is.

Nem árt tudni azt sem, hogy a szülők szeptember 1-jétől nem léphetnek az iskolaépületekbe, a tanárokkal és az iskolaigazgatóval kizárólag az online térben kommunikálhatnak. Az iskoláknak azt javasolták, hogy augusztus 31-én, hétfőn tegyenek kivételt, és szervezzék meg a diákok és szüleik, valamint a tanárok személyes találkozóját, amelynek során a tanévkezdésre vonatkozó óvintézkedésekkel is megismertetnék őket.