2024. április 25., csütörtök

Drobnjak: Nem drágul idén az autópályadíj

Idén nem módosítunk az autópályadíjakon – jelentette ki Zoran Drobnjak, a Szerbia Utai közvállalat megbízott igazgatója –, annak ellenére sem, hogy a forgalomcsökkenés következményeként 40-45 millió eurós bevételkieséssel kell számolni.

Egyetlen szakaszon sem drágítjuk az úthasználati díjat – nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek, és hozzáfűzte, hogy januártól júliusig 3,6 milliárd dináros bevételkiesést jegyeztek. Véleménye szerint augusztusban várhatólag újabb 1,2 milliárd dinárral rövidül a vállalat, ami nyolc hónap alatt megközelíti a 40 millió eurós bevételkiesést.

Drobnjak szerint a Szerbia Utai eredeti ügyviteli terveiben júliusra 3,2 milliárdos bevételt láttak elő, augusztusban pedig ennél is többet, vagyis a két „legütőképesebb” hónapban összesen 53 millió eurót. A forgalomcsökkenés következtében most úgy ítélik meg, hogy a tervezettnél 35 millió euróval kisebb lesz ebben a két nyári hónapban a bevétel. Számokban kifejezve augusztus elejétől 5,4 millió járművel kevesebb haladt át az ország utain, mint az időarányos időszakban tavaly. Egy évvel ezelőtt 60 millió járműt jegyezetünk, idén pedig 7 millió járművel kevesebbet.

Drobnjak bejelentette egyúttal, hogy a kivitelezők Ovčar Banja és Užice közötti 37 kilométeres útszakasszal szeptember 1-jéig, az Užice és Zlatibor közötti szakasszal pedig október 1-jéig készülnek el.