2024. április 24., szerda

Az idén már nem növekszik az autópályadíj

Zoran Drobnjak, a Szerbia Utai Közvállalat megbízott igazgatója a Betának nyilatkozott csütörtökön a cég járványhelyzet okozta tetemes veszteségeiről.

A forgalomcsökkenés következményeként a közvállalat vesztesége 45 és 50 millió euró között lesz az év végéig. Ennek ellenére az autópályadíj egyetlen szakaszon sem drágul.

– Az év eleje óta július végéig 3,6 milliárd dinár a közvállalat bevételkiesése, a becslések szerint augusztus folyamán 1,2 milliárd dinár lesz a veszteség, ami 8 hónap alatt 40 millió eurós anyagi kárt jelent – közölte Drobnjak a Beta hírügynökséggel.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

Drobnjak elmondása szerint az eredeti ügyviteli tervekben júliusra 3,2 milliárd dinár bevételt irányoztak elő, augusztusra viszont 3,3 milliárdot – a két legforgalmasabb hónapra összesen 53 millió eurót. A jelenlegi megítélések szerint a forgalom csökkenésében bekövetkezett változások miatt 35 millió euróval lesz kisebb a bevétel az említett két hónapban.

Drobnjak szerint az idén augusztusban 5,4 millióval kevesebb gépjármű halad át az utakon, mint az előző év azonos időszakában.

– Tavaly 60 millió járművet jegyeztünk az autópályán, jelenleg pedig úgy ítéljük, hogy 7 millióval csökken ez a szám – jelentettek ki Drobnjak.

A megbízott igazgató beszélt az útépítési folyamatokról is. A tervek szerint az Ovčar Banja és Užice közötti, 37 kilométeres útszakaszt szeptember 1-jéig fejezik be a kivitelezők, október 1-jéig pedig az Užice és a Zlatibor közötti szakasz munkálatai is befejeződnek.