2024. április 24., szerda

Egymilliárd eurós veszteség a turizmus leállása miatt

A jelenlegi becslések szerint Szerbia turisztikai életének a koronavírus-járvány a külföldi látogatók elmaradása miatt várhatóan egymilliárd eurós kárt okoz ebben az évben. A külföldi turisták nem érkeznek, de a belföldi turizmus sem az igazi. Rasim Ljajić kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter a Szerbiai RTV-nek nyilatkozott az ágazatban uralkodó, továbbra is lesújtó helyzetről.

– Megeshet, hogy a veszteség nem haladja meg a milliárd eurót, s az is lehet, ez alatt teljesít az ország valamennyivel, mert a január, február hónapok viszont jók voltak, egy kis túlzással ezt még kijelenthetjük a márciusra is. A belföldi turizmusban van egy kis lehetőség, valamennyire pótolhatja a veszteségeket, de csoda nem történik – nyilatkozta Ljajić az RTV- nek csütörtökön.

Az idegenforgalmi miniszter beszámolt azokról a kedvező eredményekről, amelyek az év elejét jellemezték. A külföldi látogatók száma januárban 28, februárban 18 százalékkal emelkedett a tavalyi látogatottsághoz képest, az ezt követ időszakban azonban a visszaesés több mint 90 százalékos volt.

A rendelkezésre álló adatok alapján, a jelenlegi körülmények között a hazai turisták idegenforgalmi útirányokat váltottak, az idén az olyan látnivalókat keresik fel mint az Öreg-hegy, Sokobanja, Vrnjačka Banja vagy a Zlatibor környéki üdülőket. Ezek a helyszínek az utóbbi időben a fővárosnál is sokkal népszerűbb uti célok. A hazai turisták nem helyettesíthetik a külföldieket, de részben csillapíthatják a bevételkiesést.

Nyitókép: Fotó: Beta