2024. április 25., csütörtök

Végrehajtók rács mögött

Négy valjevói bírósági végrehajtót tartóztattak le a napokban, mert fennáll a gyanú, hogy jogtalan haszonszerzés céljából hivatali visszaélést követtek el. Egy géplakakatossal együttműködve 2018 elejétől 2019 végéig kitalált végrehajtási eljárásokat fizettettek meg, és mesterkedésekkel több személyt mintegy 3 millió dinárral károsítottak meg. Valamelyik újság nem nézett utána a tényeknek, azt állította, hogy közvégrehajtókról van szó, a Végrehajtói Kamara azonban ezt azonnal cáfolta. Nos, mi a különbség a közvégrehajtók és a bírósági végrehajtók között, ki ellenőrzi tevékenységüket, kinek tartoznak felelősséggel?

Jovan Ristić okleveles jogász, az Efektiva fogyasztóvédelmi egyesület illetékese a Nova ekonomija internetes szaklapnak elmondta: fontos különbséget tenni a közvégrehajtók és a bírósági végrehajtók között. ,,A közvégrehajtó hivatásos vállalkozó államigazgatási megbízatással, akit az Igazságügyi Minisztérium nevez ki, ellenőriz és ment fel. Elsődleges jövedelemforrása a sikeres végrehajtásért járó illeték. A bírósági végrehajtók a bíróságok technikai személyzetéhez tartoznak, nincs autonómiájuk, fizetésért dolgoznak. Ők a bírósági hatáskörbe tartozó végrehajtási eljárásokat bonyolítják le.

Ha bebizonyosodik a felelőssége, mind a közvégrehajtónak, mind a bírósági végrehajtónak felelnie kell eljárásaiért, hiszen a polgárok és a gazdaság számára nagy jelentőséggel bíró munkát végeznek. A valjevói eset azt bizonyítja, hogy mindkettő letérhet a helyes útról. Tudni kell azt is, hogy a közvégrehajtók ugyanúgy, mint a bírósági végrehajtók büntetőjogi felelősségre vonhatók” – mondta az Efektiva képviselője. Emlékeztetett arra, hogy a közvégrehajtóknak 2012 és 2016 között a bíróságokkal párhuzamos illetékességeik voltak, és kizárólag a kommunális és hasonló szolgáltatások díjának kényszerű megfizettetését, behajtását végezték, majd jogkörüket kibővítették szinte minden végrehajtásra. Az igazságügyi hivatást vállaló közvégrehajtó közmegbízásnak tesz eleget, az állam saját hatáskörének egy részét bízta rá, feladata a törvények alkalmazásának, a jogállamiságnak a szavatolása. Munkáját az Igazságügyi Minisztériummal együtt a Közvégrehajtók Kamarája ellenőrzi. Ha ezek az ellenőrző szervek megállapítják, hogy a közvégrehajtó törvénysértést követett el, eljárás indul ellene az Igazságügyi Minisztérium fegyelmi bizottságánál, melyet három bíró és két végrehajtó alkot. A fegyelmi eljárás figyelmeztetéssel, pénzbírsággal vagy a közvégrehajtó felmentésével zárulhat – magyarázta Ristić, hozzátéve, hogy a büntetett végrehajtók névjegyzéke nyilvános, és megtalálható az Igazságügyi Minisztérium honlapján.

Megjegyezte: mielőtt 2011-ben bevezették volna a közvégrehajtói intézményt, a bírósági végrehajtók kevesen voltak, rosszul fizették őket, és hatalmas lemaradással végezték munkájukat.