2024. április 24., szerda

A közgazdaságtan szerelmese

A tordai Kószó Emília a generáció diákja

A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában az idén Kószó Emíliát választották meg a generáció diákjának, aki az intézmény hatvanadik nemzedékének a tagjaként érdemelte ki eredményeivel és szorgalmával ezt a rangos elismerést.

A diáklány napilapunknak elmondta, hogy különben is igen szorgalmas és példaértékű diáktársak között lett a generáció legjobbja, így nagy öröm számára, hogy neki ítélték oda az elismerést. Saját bevallása szerint Emília számára az általános iskola elvégzése után nem volt kérdéses, hogy a középiskolában is anyanyelvén szeretne tanulni.

– Mindig is fontosnak tartottam az anyanyelvem, úgy gondolom, hogy az ember anyanyelve használatakor teljesedhet ki, és anyanyelvét beszélve lehet igazán önmaga, ezért nem volt kérdéses számomra, hogy magyar középiskolába fogok beiratkozni. A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola mellett az intézmény jó hírneve szólt. Visszagondolva, valahogy úgy éreztem, hogy ez az iskola adhat majd számomra valamit, általa több lehetek, és ez nem is történt másképp – magyarázta Emília, kiemelve, a középiskola elvégzése óta is állandóan emlegeti azt a kiváló légkört és a támogató környezetet, ami az elmúlt négy évben körülvette őt, és mindig örömmel emlékezik vissza az őt befogadó közösségre, valamint a tanárai kedvességére és mosolyára is. A fiatal lány a középiskola befejezése után úgy döntött, hogy egy évet kihagy.

– Ezt nem tanácstalanságból teszem, hiszen tagadni se tudnám szerelmemet a gazdasági tantárgyak iránt, csupán bele akarok kóstolni abba az életbe is, amit az iskolapadon kívül ismerhetek meg – hangsúlyozta Emília, aki a Begaszentgyörgy községben lévő Tordán él szüleivel és ikerhúgával, ugyanakkor Zenta is nagyon közel került a szívéhez az elmúlt négy év alatt, és a középiskolában szerzett emlékek miatt továbbra is visszavágyik ebbe a gyönyörű városba. Jelenleg autósiskolába is jár, ami saját elmondása szerint az egész nyarára rányomja a bélyegét, igaz, a jelenlegi helyzet miatt sajnos nem nagyon kínálkozik egyéb kikapcsolódási lehetőség számára. Beszélgetésünk végén arra kértük Emíliát, adjon tanácsot azoknak a fiataloknak, akik őszre lesznek a zentai közgazdasági középiskola diákjai.

– Ahogyan az élet minden területén, a középiskolában is nehéz a kezdet, pontosan tudom, milyen érzés volt első osztályban elveszni a szaktantárgyak világában, de azt is tudom, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét. Azt tudom a jövendőbeli elsősöknek tanácsolni, hogy adják önmagukat, legyenek szorgalmasak, de közben ne feledjék el élvezni is a középiskolai éveket – fogalmazott a generáció diákja.