2024. április 20., szombat

Új illatok a láthatáron

A magyarkanizsai parfümőrnél, Bálint Csabánál egy elvarázsolt világ vár mindenkire

Nem titok, hogy Magyarkanizsán él régiónk egyetlen parfümőre, Bálint Csaba, aki évek óta foglalkozik illatkreálással.

Saját illatai egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, egészen Amerikáig eljutnak a parfümjei, amelyek valósággal belengik viselőjüket. Saját márkáit alkotja meg, amelyek nem gyors folyamat eredményeképpen jönnek létre, hiszen gondosan és precízen vegyíti a drága alapanyagokat, amik azután különleges kompozíciókká állnak össze, amelyeknek különleges illatát megérezve gyakran csak annyit lehet mondani: csodálatos. Valóban minden, a keze alól kikerült, üvegbe zárt asszociációegyüttes több hónapon, sőt éven keresztül készül, mert csak tökéleteset ad ki a kezei közül, és ezt vásárlói értékelik is. De nemcsak a környékbeli vásárlók, hanem már Magyarországon is felfigyeltek rá, aminek köszönhetően most olyan új illatokon dolgozik, amelyek a Kárpát-medence jegyeit viselik magukon. Még nem mindegyik készült el, hiszen mivel a járványhelyzet erre az ágazatra is rányomta a bélyegét, egy-két összetevőre várnia kell ahhoz, hogy tökéletesíthesse kompozícióit, elöljáróban azonban néhány sejtelmes részletet elárult az ő illatbirodalmában. Azt vallja, hogy: „Alkotásaiban kiemelkedő minőségre és egyedi kompozíciókra törekedvén, a modern parfümkészítés alapjait hangolja össze egy nagy adag kreativitással és a szakma iránti szeretetével. Illataira ugyanúgy jellemző a letisztultság és kifinomultság, mint a határozottság és a mélység, egy csepp játékos lekerekítéssel, amely végigkíséri a Parfums Balint márka egészének megszületését és fejlődését.” Ezt az irányelvet követte az első önálló illatának megalkotásakor, a Balifleur 2018. évi megjelenésekor.

Minden egyes ház, otthon mélyre zárja a maga titkait, de vajon ki sejtené, hogy a magyarkanizsai otthonban valóságos parfümmanufaktúra van berendezve? Az orrunkat azonban vezetik a finom illatok az emeletre, ahol üvegcse üvegcsét ér, és ahol mintha valami távoli titkos, csodás szigeten járna a betérő. Belengi a finomság a teret, aztán ahogy kibont egy-egy alapanyagot, meg is szúrja az orrot a tömény belélegeznivaló, és az is egészen biztos, hogy Csabánál órákat lehet eltölteni. Ennek egyik oka, hogy annyi parfüm és annyi alapanyag van, hogy azt végig se lehet szagolni egy nap alatt, a másik pedig a parfümőr személyisége, aki olyan szenvedéllyel tud beszélni hivatásáról, hogy még ha nem is akarnánk, akkor is magával ragadna minket ez a világ, még ha nem is szeretnénk a finomabbnál finomabb illatokat, akkor is ott ragadnánk nála a vanília, az oud vagy épp a cibet világában, ahol megszűnik a külvilág, és más dimenzióba kerül az ember, ha hagyja, hogy Csaba megmutassa az életnek ezt a szegletét is, ami akarva-akaratlanul hozzánk tartozik, hiszen mindenkinek van valamilyen illata, még ha nem is húzza vele az utcán a csíkot.

Csaba nem is biztat a csíkhúzásra, ám mivel olyan minőségi alapanyagokkal dolgozik, amiket nem lehet beszerezni akárhol, így az egyik nála kipróbált, most készült újdonságot magamra fújva (nem kis dózisban, amin ő maga csak mosolygott) huszonnégy órán át éreztem a karomon. A Baloudh hatalmába kerített. Nemrég a magyarországi Katrics Krisztinával, az Örökség alkotóműhely vezetőjével kezdődött sikeres együttműködése, a Nógrád megyei Kézműipari Iparkamara alelnöke felkérte Csabát egy közös munkára, amelyben a Kárpát-medence illatait alkotja meg. A Terra Hungaria, vagyis a magyar föld ihlette kompozíciók létrehozását a magyarországi agrárminisztérium támogatja. Ahogy a leírásban szerepel: „A Terra Hungaria parfüm abból az ideából született, hogy az illat az öltözetünk részeként úgy jelenjen meg, hogy az a Kárpát-medencében termesztett és lepárolt illóolajak felhasználásával készül, képes a szülőföldünkön érezhető illatokat eszünkbe juttatni, ezáltal a szélesebb társadalmi rétegeket, főleg a hölgyeket, közelebb hívni ahhoz az eszenciához, amit anyaföldként, termőföldként ismerünk.

Minden érzékszervünkkel tapasztaltuk már a magyar kultúrát, jártuk a táncot, hallgattuk a népdalt, csodáltuk a népviseletünket, de vajon éreztük-e már illatát a szülőföldünknek? Elképzeltük-e milyen az illata a napmelegével aranysárgára érett búzának a mélylila levendulával összekeveredve, ahogy a méhviasz kicsit édessé teszi? Vagy tudjuk-e, milyen a kamilla virága, ahogy belekeveredik a föld és a széna illata, vagy, ahogy megmorzsoljuk az ujjunkkal a kukoricacső bajuszát és érezzük annak a tejességét?”

Két illatot már forgalmaznak, az egyik a Terra Hungaria AfterRain, a másik a Terra Hungaria Sun Embrace nevet viseli. És itt nincs is megállás, mert újabb öt készül!

– Már több mint egy éve tart az együttműködésünk Krisztinával, s ennek eredményeképp elkészült két parfüm, az egyik az AfterRain, a nyári zápor utáni illat azt zárja üvegbe, amit egy nyári zápor után érzünk. Gyermekkori ihletés is van benne bőven. Ahogy kimentem a kukoricaföldre, éreztem a nedves kipárolgást a földből, az ózonos levegőt, a kukorica bajszának, levelének az illatát, és ahogy a szárán kipárolog maga a kukoricaillat. Ez mind-mind inspirált, ugyanakkor nagyon sok olyan illatrészt raktam bele, ami nekünk itt, a Kárpát-medencében mindenkinek ugyanazt jelenti. A nagyszülők éléskamrájának alma, birs jegyei, a hársfavirág, ami minden utcában ott van, május végén betölti az egész várost, az ibolya, a kamilla… Külön odafigyeltünk arra, hogy kis magyarországi manufaktúrák illóolajait használjuk annak érdekében, hogy minél inkább Kárpát-medencei legyen az illat. Én ezt egy nyár elejei illatnak titulálom, illatkép a nyár elejéről, ami egy vizes, ózonos illat lett. Mivel annyi ötletem volt és annyi illatkategória járt a fejemben, így két illat készült. Így született meg a Sun Embrace is, ami a nyár végét, a nap ölelését idézi. Meleg, buja, ragadós, mint egy forró augusztusi nap, amikor annyira megértek a gyümölcsök, hogy maguktól lepottyantak a fáról, kicsordult a mézédes nektárjuk. Itt izsópot és levendulát használtam. A hegyhátszentjakabi lepárlóműhelyben rézüstben párolták le nekünk a kézzel szedett izsópot, ami még egyedibbé teszi a parfümöt – mesélte Csaba, hozzátéve, ezek a parfümök már forgalomban vannak, több magyarországi jeles eseményen be is mutatták őket, 2019 szeptemberében a budapesti Mezőgazdasági Kiállításon debütált, a fogadtatása pedig nem mindennapi volt.

– Selyemstólákat fújtunk be a Kárpát-medence illataival, amelyeket ipari ventillátorokkal fújtunk, miközben tánccal vonultak be, akik bemutatták. Nagy sikert arattunk, sőt olyan is elhangzott, hogy ezt az illatot be kell juttatni a Madisonba, a legnagyobb Niche parfümök közé. Nagy boldogság volt ez számunkra, ami tovább fokozódott azzal, hogy újabb illatok megalkotására nyílt alkalom. Az együttműködésünket tovább folytattuk. Krisztina álma volt, hogy a magyar hímzésmotívumokat illatokban jelenítsük meg, botanikailag leképezve. Amiket az őseink megálmodtak ezekben a hímzésmintákban, meg kellett hogy jelenjenek az illatban. Ez azért sem egyszerű, mert a legtöbb virágnak, amik a hímzésben vannak, nincsenek kivonataik, gyakran illatuk sem, ezért egy fantáziavilágot is elő kellett hívni. Búzavirág, pipacs, nefelejcs, harangvirág, gondoljunk csak bele, hogy ezeknek milyen illatuk van. Épp ezért ez is nagy kihívás volt. Én alapvetően klasszikus francia parfüm beállítottságú vagyok, ez pedig egy teljesen más irányvonal, ám nagyon szerettem és óriási kihívásként éltem meg azt, hogyan tudom mindezt lefordítani én, Bálint Csaba parfümnyelvre, de úgy érzem, sikerült. Ez az öt új illat, amelyeket a hímzésvilág inspirált, köztük egy férfiillat, két héten belül készen lesz, és eljuthatnunk velük több helyre. Jó lenne személyesen is, mert fényéveket emel rajta, ha ott az alkotó, akivel beszélni is lehet, ugyanis akkor úgy érezheti a leendő vásárló, hogy részt vett az alkotási folyamatban – magyarázta Csaba, és kétségkívül igaza is van, mert az illatbirodalmában ülve valóban olyan szépen, lágyan és inspirálóan engedi be a szaglászót a világába, hogy azonnal részesének érzi magát ennek az egész tevékenységnek. Rendelésre egy hosszú alkotófolyamat részese is lehet az, aki szeretné, hogy Csaba csak neki készítsen parfümöt, vele együtt dolgozhatják ki az illatot, ami csak az övé lesz. A www.parfumsbalint.com oldalon is lehet nézelődni, Csabát ott is el tudja érni, aki szeretné.

Csaba a terveiről elmondta, hogy óvatosan haladnak, ezt az ágazatot is lelassította a járványhelyzet, az új illatok azonban nagyon hamar forgalomba kerülnek. Úgy a Bálint-illatsorozat, mint a Magyar Föld illatai. Ezek a Matyo, MatyoPure, Kalocsa, Kunsag, Black Huszar, Balcafé, Baloudh, Balfoin, Tuberose. Egy közös azonban van bennük: Bálint Csaba lelkülete mindegyikben ott rejtőzik, és talán éppen ettől annyira magukkal ragadóak, hogy viselőjük úgy érezheti, valóban megkoronázta a megjelenését.