2024. március 29., péntek

Szívfájdalom: így dönthetjük el, hogy stressz vagy betegség okozza

A mellkasi fájdalom és szorítás érzése igen ijesztő lehet annak, aki megtapasztalja, különösen, ha nem világos, hogy stressz, pánik szindróma vagy szívprobléma okozza-e a panaszt.

A tartós szorongás és a pánikbetegség igen gyakran produkál olyan tüneteket mint a mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés és a dezorientáltság, amelyek mind felvethetik a szívbetegség gyanúját is. Aki attól tart, hogy a szíve okozza a fájdalmat, jó, ha tisztában van a pánik miatt kialakuló mellkasi panasz jellemzőivel:

Mikor gyanakodhatunk szívproblémára?

A szívprobléma miatt kialakuló mellkasi panasznak is vannak bizonyos jellemzői:

Ugyanakkor a pánikszindróma a kardiovaszkuláris rendszerben is eredményezhet fizikai reakciókat, ezek a következők lehetnek:

Azok a személyek, akik szoronganak, lehetnek egyben szívbetegek is, illetve a pánikszindróma súlyosbíthatja is a szív- és érrendszeri betegségeket.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A mellkasi fájdalom – különösen, ha előzmény nélkül jelentkezik – olyan figyelmeztető jel, ami miatt sokan fordulnak orvoshoz. A kardiológusok szerint ezt igen jól teszik, hiszen valamilyen úton mindenképpen el kell indulniuk. Ha a vizit, a nyugalmi és terheléses EKG-vizsgálat, a szívultrahang és a laborvizsgálatok nem mutatnak kardiovaszkuláris eltérést, érdemes elindulni egy pszichés, mentális gondozás felé, amely akár a pánikszindrómát vagy a kezeletlen stresszt teheti kezelhetővé.

Ha azonban kiderül, hogy valóban van kardiológiai oka a mellkasi fájdalomnak, idejekorán megkezdhetjük a kezelést, amellyel akár súlyos következményeket is megelőzhetünk. Ebben a kezelésben segíthet az életmódorvoslás is, amelynek kezdeti felmérése során az életmódunkban rejlő táplálkozási rizikófaktorokra éppúgy fény derül, mint a fizikai aktivitásunk vagy a mentális egészségünk állapotára. A jó hír, hogy az életmódorvoslás akkor is rengeteget tud segíteni – a kardiológiai kezelésen túl –, ha diagnosztizált szív- és érrendszeri probléma jelenti az alapbetegséget.