2024. március 29., péntek

Átpártolnak a szocialisták?

Egyesek szerint Vučićtól függ az SZSZP sorsa sorsa

A szerb média becslései szerint amennyiben a Szerbiai Szocialista Párt ellenzéki pozícióból politizálna a következő négy évben, több párttag készen áll arra, hogy átigazoljon a Szerb Haladó Párthoz.

A Danas napilap egyes forrásai szerint ha Aleksandar Vučić államfő és egyben az SZHP elnöke úgy dönt, hogy az SZSZP nélkül alakít kormányt, ez egyrészt jelentős mértékben legyengíti majd a szocialistákat, másrészt pedig megingathatja Ivica Dačić párelnöki pozícióját is, hiszen szinte minden fontosabb pozíción jelen vannak a szocialisták is. Ezért egyes elemzők szerint ellenzékből politizálva az SZSZP nagyon nehezen tudna fennmaradni.

A napilap rámutat, hogy az SZSZP jó példája azoknak a pártoknak, amelyek a pozíciókért bármire hajlandóak, ezért várható, hogy ha nem lehetnek a hatalomban, több vezető pozícióban levő szocialista akár átpártolna az SZHP-be is. Ennek ellenére egyes elemzők szerint ha a párt úgy döntene, hogy feláldozza a privilégiumait és a parlamentben ellenzéki politizálásba kezd, akkor megszerezhetné magának a haladók választókörének jelentős részét, hiszen hasonló választókört vonz mindkét párt.

Éppen ezért többen úgy gondolják, hogy a szocialisták jelenléte a hatalom gyakorlásában Vučićnak csak kedvezne, hiszen már most készülnek a 2022-ben várható elnökválasztásra, amiben jól jön majd neki a széleskörű támogatás.