2024. április 26., péntek

Kilakoltatják a Demokrata Pártot

Több helyiségükből már ki kellett költözniük

Azzal, hogy a Demokrata Párt nem vett részt a június 21-ei választásokon és nem tudta megőrizni politikai pozícióját a törvényhozó és végrehajtó szervekben sem köztársasági, sem tartományi, sem önkormányzati szinteken, sokkal súlyosabb helyzetbe sodorta magát, mint arra a párt fel volt készülve. Egyes helyi szervezeteknek meg kellett ugyanis válniuk a párt helyiségeitől, és miközben a pénzforrásuk is megszűnt, a párt adósságának törlesztése is kétségessé vált.

A Blic napilap értesülései szerint a DP újvidéki városi szervezetének már el kellett hagynia a számára éveken keresztül fenntartott helyiséget, de több városi, illetve helyi szervezet is ugyanígy járt, hiszen elveszítették a jogukat, illetve a pénzforrást is, amiből a bérletet és a párt működését fizethették volna. Hiszen azzal, hogy sem a köztársasági, sem a tartományi, sem az önkormányzati testületekbe nem kerültek be, nem jár pénz nekik az állami költségvetésből sem.

A DP újvidéki helyi szervezetéhez hasonlóan a párttagságnak ki kellett költöznie irodáiból Nišben, illetve a múlt héten a végrehajtók elkészítették Belgrádban is a párt leltárát és ingatlanjegyzékét. A párttagság csalódott a kiköltöztetés miatt, de mint arra a napilap rámutatott, már idejekorán figyelmeztették a párt elnökét, hogy a választások bojkottja milyen következményekkel járhat, és milyen sokat veszítenek ezzel a lépésükkel.

A Demokrata Párt nem csak ezekben a napokban kénytelen szembenézni az anyagi nehézségekkel, már korábban is súlyos gondokkal küzdött, 2015-ben blokkolták ugyanis a párt számláját, ennek ellenére a mai napig működött valahogy, és az adósságát is lassacskán törlesztette. A Szerbiai Nemzeti Bank adatai alapján 2015. július 7-én  valamivel több mint 68 millió dinár és valamivel kevesebb mint 600 ezer euró adósságot halmozott fel a párt.

Ám nemcsak az anyagi nehézségek nehezítik meg a DP működését, hanem a belső viszályok is. Hosszabb ideje két főbizottsága van a pártnak. Habár Zoran Lutovacnak, a DP elnökének a párt statútuma alapján a parlamenti választásokat követően ki kellett volna írnia a választásokat a párton belül , ezt nem tette meg, így ezt a két helyettese, Dragoslav Šumarac és Vida Ognjenović tette meg  helyette. A DP új elnökének választására szeptember 26-án kerül sor.