2024. április 19., péntek

Milyen változásokat hoz az új tanév?

Ma érkezik az iskolákba a minisztériumi tájékoztatás

Ma érkezik az iskolákba az okatásügyi minisztérium útmutató tájékoztatása arról, hogyan indulhat újra a tantermi oktatás a szerbiai általános és középiskolákban szeptember 1-jén. A legfontosabb változás, hogy a tanórák 30 percesek lesznek, külön figyelmet fordítanak a legkisebbekre, akik esetében különösen fontos, hogy minél több időt töltsenek az iskolapadokban, ezenkívül az online oktatásban részesülők is kizárólag az iskola épületében felelhetnek.

A minisztériumi tájékoztatás szerint minden általános iskola maga hozza meg saját operatív munkatervét a térbeli adottságoknak és a technikai lehetőségeknek megfelelően. Autonóm joguk meghatározni a tanítás kezdetének időpontját napi, heti, havi szinten, a tanítás megszervezésének egyik alapvető célja pedig, hogy szavatolt legyen a tanulók és a foglalkoztatottak egészségügyi biztonsága.

Az illetékes miniszter által elmondottak szerint az alsós diákoknak naponta négy órájuk lesz, az ötödikeseknek, a hatodikosoknak és a hetedikeseknek öt, a nyolcadikos diákoknak pedig naponta hat órájuk. Az órák között ötperces szünetet terveznek beiktatni, azzal, hogy a második óra után tartanák meg a 20 perces nagyszünetet. Amikor egy-egy tagozat elhagyja a tantermet, azt fertőtlenítik. A padokban egy diák ülhet, a padok közötti távolságnak legalább másfél méteresnek kell lennie. Mladen Šarčević oktatási miniszter szerint szükségszerűek a rövidített órák, de nagy segítség lesz, hogy a tananyagot párhuzamosan sugározzák a televízióállomások is. Az ellenőrzőket és a feleléseket az iskolákban szerveznék meg.

Ami a középiskolásokat illeti, a terv az, hogy egyik héten tantermi oktatásban vennének részt, a következő héten viszont online tanulnának.

A szülők szeptember 1-jétől nem léphetnek az iskolaépületekbe, a tanárokkal és az iskolaigazgatóval kizárólag az online kommunikálhatnak. Az iskoláknak azt javasolták, hogy augusztus 31-én, hétfőn, szervezzék meg a diákok és szüleik, valamint a tanárok személyes találkozóját, amelynek során a tanévkezdéstől hatályos óvintézkedésekkel is ismertetnék őket.

Részletes beszámolónkat csütörtöki nyomtatott kiadásunkban olvashatják.