2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Vesztegzárat rendelnének el bizonyos külföldieknek

A válságstáb egyelőre nem javasolja az óvintézkedések hatályon kívül helyezését

Branislav Tiodorović epidemiológusnak, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagjának szavai szerint a terv az, hogy a Szerbiába utazó külföldiek számára – attól függően, hogy melyik országból érkeznek – kötelezővé tegyék a PCR-tesztet és a 14 napos elkülönülést. A szakértő sajtónyilatkozatából nem derült ki egyértelműen, hogy az is-is, esetleg a vagy-vagy elv mentén szigorítana Szerbia a külföldiek vonatkozásában. A válságstáb még a héten összeül és egyebek mellett ezt a kérdést is megvitatja – közölte Branislav Tiodorović.

Dr. Branislav Tiodorović (Fotó: Beta)

Branislav Tiodorović (Fotó: Beta)

– Szerbiában a másfél hónappal ezelőttihez viszonyítva jelenleg jobb a járványügyi helyzet, ugyanakkor tenni kell azért, hogy ezt megőrizzük. Az az álláspontom, hogy az említett intézkedést mindenféleképpen foganatosítanunk kell, de csak azt követően, ha alaposan felmérjük a környező országokban uralkodó járványügyi helyzetet. Az olyan országokkal kapcsolatban mint India és Brazília, nem merülnek fel kétségek, ám az európai országok vonatkozásában körültekintő eljárás szükséges. Fontos, hogy a gazdasági kapcsolatok ne csorbuljanak, azaz folyamatos legyen az árucsere-forgalom, de a személyforgalom is – taglalta a terveket Branislav Tiodorović.

Branislav Tiodorović  szavai szerint a válságstáb már korábban is napirendre tűzte az említett intézkedés bevezetésének a lehetőségét, ám egyelőre nem pontosított  azzal kapcsolatban, hogy melyik országra milyen szabályok vonatkoznának.

– Az az elképzelés, hogy a bizonyos országokból érkező polgárok csak akkor léphetnek Szerbia területére, ha rendelkeznek a 72 óránál nem korábban elvégzett koronavírus-teszttel, amelynek az eredménye negatív, valamint 14 napig elkülönülésbe vonulnak. Szerbia jelenleg a világ összes országának a tekintetében nyitott. Különösen oda kell figyelni a dél-amerikai térségre, továbbá az ázsiai kontinens bizonyos régióira, valamint az Amerikai Egyesült Államokra – nyilatkozta Branislav Tiodorović a B92 hírportál összeállítása szerint.

Predrag Kon (Fotó: Beta)

Predrag Kon (Fotó: Beta)

NINCSENEK CSODÁK

A járványügyi helyzet jelenleg visszafogott optimizmusra ad okot, ugyanakkor az is biztos, hogy a helyzetet semmiféleképpen nem lehet kedvezőnek minősíteni – fejtette ki a Szerbiai Rádió és Televízióban vendégeskedve Predrag Kon járványügyi szakértő, a válságstáb tagja. Mint hozzátette, az újonnan azonosított fertőzötteknek a száma még sehol nem nulla. A szakértő megerősítette, hogy a kedden közzétett adatok értelmében Nagykikindán növekedett az újonnan azonosított fertőzötteknek a száma, s ez szerinte egyértelműen a járványügyi helyzet bizonytalanságáról tesz tanúbizonyságot. Ez addig nem változik, amíg a vírus körforgásban van – nyomatékosította Predrag Kon, rámutatván, hogy elegendő egyetlen tömeges összejövetel, buli vagy hasonló rendezvény, hogy hirtelen megnövekedjen a fertőzötteknek a száma.

– Óvatosabbak lettünk a járvány időtartamával kapcsolatos becslésekkel. Ennek egyszerű az oka. Kezdetben arra számítottunk, hogy a nyári hónapok ideje alatt csökken a vírus terjedésének az intenzitása, ám ennek éppen az ellenkezője történt, ami nemcsak minket, hanem az egész világot meglepte. Sokakat az is aggaszt, hogy mi lesz őszre, amikor az influenzavírus feltételezhetően ismét kifejezettebben terjed, ám az egyenlítőtől délre fekvő országok tapasztalata azt mutatja, hogy az influenzavírus jelenléte nem „drasztikus” – fogalmazott Predrag Kon.

Az orosz Covid-védőoltás kapcsán elhangzó újságírói kérdésre válaszolva a szakértő annyit mondott, hogy Szerbiában a Gyógyszerek és Gyógyászati Segédeszközök Ügynöksége illetékes ebben a témában, értesülései szerint az ügynökség figyelemmel kíséri a világon zajló összes kutatást. Szerbiában még senki nem kérvényezte a Covid-vakcina bejegyzését – emelte ki Predrag Kon, mondván, hogy hatalmas nyomásgyakorlás jellemző a védőoltás tekintetében.

Ami a jelenleg hatályos járványügyi rendelkezések esetleges hatályon kívül helyezését illeti, a válságstáb tagja közölte, hogy ennek a lehetősége egyelőre nem merült fel. Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás történelmi, a polgárok abban segítenek a legtöbbet, ha viselik a védőmaszkot – húzta alá Predrag Kon.

– Jelenleg a legrosszabbra készülünk. Egyszer már megégettük magunkat, noha az Egészségügyi Világszervezet mindenkit figyelmeztetett. Mentségünkre szolgáljon, hogy az orvosokban az a szilárd meggyőződés él, hogy nyáron nem terjednek a légzőszervrendszeri megbetegedések. Már meg sem fordul a fejünkben, hogy a vírus terjedése azelőtt megszűnik, hogy kialakul a kollektív immunitás. Védőoltás nélkül évek kellenek ahhoz, hogy kialakuljon a kollektív immunitás. Számomra aggasztó, hogy mindenki csodára számít a vakcinától, noha csodák nincsenek. A vakcina, amely egyszer elkészül, biztosan nem nyújtja a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb védelmet a vírussal szemben, ám ennél többre jelenleg nem számíthat a világ – fejtette ki Predrag Kon.

EGYELŐRE MARAD  A MASZK

Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese szintén arról nyilatkozott az SZRTV-nek, hogy mikor számíthat az ország lakossága a korlátozások hatályon kívül helyezésére. Mint a szakértő aláhúzta: a védőmaszkot még sokáig kötelesek leszünk viselni. A járványügyi helyzet az ország egész területén kezdett stabilizálódni, de ez kizárólag az óvintézkedések betartásának az eredménye, így azok beláthatatlan ideig hatályban maradnak.

Darija Kisić Tepavčević (Fotó: Beta)

Darija Kisić Tepavčević (Fotó: Beta)

– Mindenhol a világon ugyanaz történt, amikor enyhítettek a szabályokon. Jelenleg csökkent az egészségügyre nehezedő nyomás, ugyanakkor majdnem 9 ezer az aktív megbetegedések száma. A fertőzöttek négyötöde saját otthonában lábadozik. Ezeknek az embereknek a száma arra utal, hogy továbbra is hatalmas a veszélye a vírus hirtelen terjedésének. Belgrádban és Újvidéken csökken az újonnan azonosított fertőzötteknek a száma, ám továbbra is túlságosan magasak az említett városokban jegyzett számok. A most aktuális hullám kezdetén arról is megbizonyosodhattunk, hogy bárki megbetegedhet, akkor az újonnan azonosított fertőzöttek java része fiatal felnőttkorú volt, később azonban egyre inkább az idősebbek betegedtek meg tömegesen. A fertőzöttek között gyermekek is vannak, azzal, hogy tüneteik az esetek többségében enyhék, noha vannak olyan gyermekek, akiknek kórházi gyógykezelésre van szükségük – taglalta Darija Kisić Tepavčević, majd kifejtette, hogy minél több polgárnak kellene felvenni az influenza elleni védőoltást, hogy csökkenjen a vírus két típusa találkozásának a lehetősége, illetve összhatásuknak a következményei.

254 újonnan azonosított fertőzött – 6 elhunyt

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A szerdai járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 8768  koronavírustesztet végeztek el, ebből 254-nek az eredménye volt pozitív; a pozitív teszteredményeknek az aránya 2,9  százalék. Lélegeztetőberendezés segítségére 87 személynek van szüksége. Egy nap alatt hivatalosan 6 személy hunyt el a betegség szövődményeinek  következtében, ezzel 658-ra nőtt az elhunytak száma; a halálozási arány 2,29 százalék. Jelenleg 2454 személyt gyógykezelnek kórházban.  A járvány kezdete óta hivatalosan 28 751 személy betegedett meg.