2024. április 25., csütörtök

Kon: A vakcina nem nyújthat teljes védettséget

Dr. Perdrag Kon epidemiológus (Fotó: Beta/AP)

Dr. Perdrag Kon epidemiológus (Fotó: Beta/AP)

Dr. Perdrag Kon epidemiológus ma kijelentette, a járványügyi mutatók optimizmusra adnak okot, de még messze vagyunk attól, hogy kielégítő legyen a helyzet.

Dr. Kon elmondta a Szerbiai Rádió és Televíziónak, hogy a koronavírus elleni védőoltás nélkül több évet kellene várni a lakosság immunitásának a kialakulására, ezért mindenki nagy reményeket táplál a vakcinával kapcsolatban.

- Szeretném felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a védőoltástól sokan csodát várnak, csodák viszont nagyjából nem történnek – mondta az epidemiológus. Hozzátette: Ha egyszer megérkezik majd az oltás, az sem nyújt majd teljes védettséget, de akkor is jelenleg az a legjobb opció.

Dr. Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese (Fotó: Beta)

Dr. Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese (Fotó: Beta)

Dr. Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese ma azt nyilatkozta, hogy az országos járványügyi helyzet stabilizálódott, ez annak köszönhető, hogy az emberek betartják a rendkívüli intézkedéseket.

-Nem engedhetjük el magunkat, a védőmaszkokat huzamosabb ideig kell majd viselnünk. Nagy nyomás nehezedik az egészségügyi rendszerre, csaknem 9000-en fertőzöttek koronavírussal, ezeknek négyötöde házi karanténban várja a gyógyulást. A fertőzöttek száma azonban nem kevés, és ők mind potenciális vírushordozók - figyelmeztetett Kisić Tepavčević. Hozzátette: Újvidéken és Belgrádban csökkenő tendenciát mutat a fertőzöttek száma, több mint valószínű, hogy hamarosan kilép a COVID-rendszerből a Zvezdara Városi Kórház - jelenti a Tanjug hírügynökség.