2024. április 26., péntek
SZERBIA

Negyedével csökkent a használtautó-kereskedelem az év első felében

A rendkívüli állapot megszüntetése után gyorsan helyreállt az autópiac (Fotó: Pixabay)

A rendkívüli állapot megszüntetése után gyorsan helyreállt az autópiac (Fotó: Pixabay)

Az év első felében 21 százalékkal kevesebb használt autót értékesítettek Szerbiában, mint egy évvel korábban, mutat rá a polovniautomobili.com honlap adatbázisa, melyet a belügyi szervek, a Szerbiai Gazdasági Kamara, és a Járműimportáló Társulás adatai alapján állítanak össze, tudta meg a Tanjug. Eszerint 2020. januárjától júniussal bezárólag 60.448 használt autót adtak el az országban, míg egy évvel korábban ugyanebben az időszakban 76.534-et. Márciusban és áprilisban volt a mélypont, amikor idén 11 ezer, egy évvel korábban pedig 28 ezer jármű talált új gazdára.

Nem csak az eladás, hanem a behozatal is csökkent. Az év első felében 30 százalékkal kevesebb használt autót hoztak be a kereskedők Szerbiába, szám szerint 41.078-at, míg 2019-ben 58.995-öt.

Ugyanebben az időszakban az új személyautók és a könnyű kommerciális járművek eladása 34 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbi időarányoshoz képest.

Érdekesség, hogy a rendkívüli állapot megszüntetése után szinte azonnal helyreállt az autópiac, sőt az adatok szerint júniusban több használt kocsit adtak el, mint 2019-ben ilyenkor. A használt autók közül a 2004-től 2008-as évjáratúak voltak a legkelendőbbek.