2024. április 25., csütörtök

Recesszióban a brit gazdaság

A valaha volt legsúlyosabb gazdasági válság sújtja a szigetországot

Április és június között, a legszigorúbb járványintézkedések idején rekordmértékben, 20,4 százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP). Ez a legnagyobb mértékű visszaesés, melyet valaha is jegyzett egy nagy gazdaság – jelentette a Reuters.

A hivatalos statisztikai adatok azt jelentik, hogy a világ hatodik legnagyobb gazdasága recesszióba süllyedt, mert ez a második egymás utáni negyedév, melyben az előző negyedévhez viszonyítva csökkent a GDP. Csak júniusban mutatott némi javulást a gazdasági tevékenység, akkor a GDP a májusi 1,8% után 8,7%-kal volt nagyobb az előző havinál – közölte a nemzeti statisztikai hivatal (ONS). ,,A recesszió oka a koronavírus-járvány, melynek következtében a GDP negyedévi csökkenése példátlan mértékű lett. Júniusban a javulás jeleit észleltük, de a növekedés abban a hónapban is egyhatodával kisebb volt, mint februárban, a járvány kitörése előtt” – jelentette ki Jonathan Athow, az ONS gazdaságstatisztikai részlegének vezetője.

A brit jegybank, a Bank of England múlt héten közzétett előrejelzésében arra figyelmeztetett, hogy 2021 utolsó negyedéig is eltarthat, amíg a brit gazdaság visszanyeri a járvány előtti méretét, a munkanélküliség pedig valószínűleg jelentősen emelkedik. A brit kormány március utolsó hetében vezette be a szinte teljes gazdasági zárlattal járó korlátozásokat, és csak júniusban kezdte el fokozatosan lazítani a szigorú előírásokat.