2024. április 19., péntek

Felfutóban az online kereskedelem Szerbiában

A koronavírus-járvány a gazdaság számos területét érintette hátrányosan. Az egyik kivétel az online kereskedelem, amely hihetetlen mértékben megugrott a pandémia ideje alatt, hiszen az emberek kénytelenek voltak az interneten vásárolni. Számos olyan fogyasztó is rákapott az online vásárlásra, aki korábban nem, vagy csak nagyon ritkán rendelt elektronikus úton.

A legújabb adatok szerint 45 százalékkal nőtt az e-kereskedelem Szerbiában. Sokaknak azonban kétségeik támadtak, növekedett a panaszok száma, és sok terméket visszaküldtek. Feltehetjük a kérdést, hogy mit kell tudnunk nekünk vásárlóknak: mik a jogaink és a kötelezettségeink?

Višnja Rakić, a kereskedelmi miniszter segédje az RTS Dnevnik című műsorában vendégeskedve elmondta, a járvány előtti időszakhoz viszonyítva jelentős mértékben nőtt az online kereskedelem.

– Korábban az emberek csak bizonyos termékeket vásároltak az interneten, de a járvány ideje alatt szinte minden készítményt elektronikus úton szereztek be – közölte Rakić.

Elektronikus vásárlás esetén a fogyasztóknak joguk van arra, hogy a megvásárolt terméket 14 napon belül visszaküldjék. Az eladó azonban köteles az áru szállítása során egy visszaküldési formanyomtatványt biztosítani, amivel a termék visszaszállítható, minden további magyarázat és költségek fizetése nélkül. A kereskedő úgyszintén 14 napon belül köteles visszatéríteni a pénzt a vásárlónak. Rakić rámutatott, hogy ebben az ágazatban a kereskedelmi felügyelők az illetékesek, akik mindent megtettek, hogy megoldják a fogyasztók panaszait.

Az előrejelzések szerint valószínű, hogy az e-kereskedelem a járvány után is népszerű lesz, így azok a kereskedők kerülnek előnybe, akik éltek ezzel a lehetőséggel.