2022. augusztus 17., szerda

Mesterek, mesterek

Amikor a legutóbbi írásom végén túlélőshow-hoz hasonlítottam a lakásfelújításunkat, amelynek egy menő fürdőszoba lesz a jutalma, némi extrával, nem is sejtettem, mennyire fején találom a szöget. Nem tudok maradéktalanul örülni a kész fürdőszobának, mert hangyányi üröm vegyül bele. Tudniillik, az extrát nem úgy értettem, hogy van ablak, de nincs benne üveg, van WC, de csöpög, van mosdó, de ferde, és van zuhany, de nincs hozzá fülke.

No, de nézzük sorjában.

Az ablak mérete 30x40 cm. Tehát egy magára valamit is adó mester ripsz-ropsz felszereli, keretestől-üvegestül-szúnyoghálóstul. Nálunk ez úgy zajlott, hogy két hétig nem volt ablakunk, aztán lett ablakkeret, üveg nélkül. Azért nem üveggel együtt, mert a mester kvázi nem tudta, sima vagy tejüveget szeretnénk-e. A mai napig nem megy a fejembe, miért nem lehetett a szerelés előtt két nappal ezt megkérdezni? Valahogy így: „Asszonyom, holnapután viszem az ablakot, milyen üveget óhajtanak? Sima üveget. Rendben, két nap múlva találkozunk.” Közben kész lett a fürdőszoba, mi türelmesen vártunk, néhányszor rácsörögtünk, megígérte, hogy jön, de nem lett belőle semmi. Hívta a fővállalkozó is, annak töredelmesen bevallotta, hogy véletlenül eltörte. Két hét után nálam betelt a pohár, és felhívtam a fővállalkozót, hogy ha aznap nem jön az ablakos haverja, nem fogom kifizetni. És láss csodát, délután megjelent egy darab üveggel és egy szúnyoghálóval. Hamarosan kiderült, elmérte, alatta-fölötte bejöhetnek a szúnyogok. Azt ígérte, csinál egy másikat, de azóta nem láttuk. Azt hiszem, inkább lemond a 80 euróról, mintsem ismét elviselje a szúrós tekintetemet.

És ha már ablak: a nappaliban is kicseréltettük, természetesen más kivitelezővel, és mivel néhány évvel ezelőtt a villanyszerelő úgy tette föl a klímát, hogy belelógott az ablakfélfába, feljebb kellett emelniük, hogy ki tudják venni a régi ablakot, és beszerelhessék az újat. Emiatt a klímát ideiglenesen féloldalasan aládúcolták. Megkértem egy szerelő ismerősömet, tegye feljebb. Eljött a fiával, és amikor a fúrás előtt eltolták a mélyhűtőt (amely ideiglenesen van a nappaliban), hatalmas tócsa volt alatta a parkettán. Erre mondják, hogy a baj nem jár egyedül.

(Illusztráció - BillionPhotos.com)

A múltkor azt írtam, az összes szaki közül a vízvezeték-szerelő bizonyult a legprofibbnak, és abban reménykedtem, nem érnek bennünket meglepetések a csaptelepek beüzemelése után. Mi az hogy! A legnagyobb akkor ért bennünket, amikor három hét után kinyitottuk a hálószoba ajtaját, és nem győztünk azon csodálkozni, hogyan került oda az a rengeteg por, amikor az ajtót körös-körül leragasztottuk. Kérem szépen, a szekrény mögül! Ugyanis az történt, hogy amikor a csövek elhelyezése miatt belevájt a fürdőszobával közös falba, több helyen átütötte! A lepotyogott maltert és tégladarabokat a ruhásszekrény hátoldala tartja. A lyukak betömése és a fal újrameszelése természetesen ránk vár. Saját költségen.

De nem ez volt az egyetlen extra, amit a vízvezeték-szerelőnek köszönhetünk. Az még hagyján, hogy a WC-cső csöpög, ezen egy kis szilikonnal lehet segíteni, de nem értem, miért kellett a bojler tartóit kérdezés nélkül a kelleténél feljebb szerelni. És amikor úgy látta, az nem mutat túl jól, azzal az ötlettel állt elő, szétverne két csempét – megjegyzem, egy csempe mérete 25x80 cm, tehát 50x80 cm területről beszélünk –, hogy feljebb húzza a csöveket. Azt válaszoltam, felejtse el az ütvefúróját, egyszerűen tegye lejjebb a bojlert, és kész. Szerencsére lentről nem látszik a két feleslegesen kifúrt lyuk.

Azt vettem észre, a mestereknek nem erősségük sem a kommunikáció, sem a visszahívás, sem az időpontok betartása, sem a vízimérték-használat. Például utóbbi miatt lejt a mosdó. Az alatta lévő hideg, illetve meleg vizes vezetékek antiszimmetriájára pedig már nincs idegem szót vesztegetni. A zuhanykabinról azonban még szólnom kell, hátha mások okulnak belőle. Egy német márkájú tolóajtós zuhanykabint vettünk, pontosabban két üveg oldalfalat. Amikor fel akarták szerelni, kiderült, 1–2 centivel rövidebb a megadott méretnél, és a két ajtó nem fut össze. Ezen egy toldással lehet segíteni, amit Németországból rendeltek meg. Ennek három hete. Azóta minden zuhanyzás után fel kell törölni, nehogy befolyjon a víz a hálóba.

A bevezetőben nem említettem, de a járólapok és a falicsempék le-, illetve felragasztása is igényelt volna valamivel több szakértelmet. Akkor talán nem fordul elő, hogy figyelmetlenségből kifolyólag repedt csempe kerül a falra (amit később ugyan kicseréltek), és a fuga se lenne hiányos. Abba már nem is akarok belemenni, miért kellett a csempéket a jó minőségű csempevágó helyett sarokcsiszolóval méretre szabni, így az elvágott felük recés, ami fugázás után úgy néz ki, mint amikor az ember lánya fogazott késsel megy neki a tortának.

Lehet, hogy most sokan azt gondolják, a postaládába bedobott szórólap alapján bíztunk meg valakit. Nem, referencia útján, fürdőszobaszalonban ajánlották a fővállalkozót. Csakhogy ő maga nálunk semmit sem csinált, azon kívül, hogy koordinálta a mestereket, és megszervezte a munkát. Valószínűleg úgy gondolta, a kis fürdőszoba számára nem kihívás, inkább az ismert futballista 2,5 millió eurós villájában ragasztotta a csempét.

A felújítás árnyoldalairól beszélgettem ismerősökkel, és szinte mindegyiküknek volt egy-két kalandos (rém)története a szakikkal. Van, akinek a parkettamesterrel, másnak a burkolóval, a harmadiknak a piktorral gyűlt meg a baja. Hova tűntek a jó mesterek? Sokak szerint külföldön keresik a betevőt, és akik itt maradtak, azok valójában nem szakemberek, csak betanult munkások, akik azt gondolják, ha otthon befestették a sufnit, és a nagymutternál kicserélték a csapot, készek nagyobb melót is bevállalni.

De ahhoz, hogy ne kontár munkát végezzenek, hanem olyat, amellyel a megbízó is maradéktalanul meg lesz elégedve, sokat kell gyakorolni. A mondás szerint is gyakorlat teszi a mestert, azonban szakértelmet, hozzáértést és alázatot csak egy valódi, nagybetűs Mestertől lehet elsajátítani.