2024. április 19., péntek

Az érintés ereje

Svédmasszázs és talpmasszázs egy fárasztó nap után

Amikor hosszú, fárasztó napok követik egymást az életünkben, nagyon fontos, hogy el tudjunk lazulni, hogy megtaláljuk a pihenés, a relaxáció számunkra legkedvezőbb módját.

Szokola Klarissza Szegeden tanult masszírozni (Gruik Zsuzsa felvétele)

Szokola Klarissza Szegeden tanult masszírozni (Gruik Zsuzsa felvétele)

Ilyen lehet egy alapos svéd- vagy talpmasszázs is. Szokola Klarissza Felsőhegyen él, és már gyerekkorában megismerkedett a masszázzsal. Édesanyja az alternatív gyógyászat híveként általában teákkal, mézzel, citrommal, sok gyümölccsel kezelte a megbetegedéseit, és sokat is masszírozta őt. Innen indult a masszázs iránti szeretete. Klarissza nemrég egy tanfolyamot is elvégzett Szegeden, azóta okleveles svéd- és talpreflexológiás masszőr. Mint elmondta, utóbbi módszer alapja az az elmélet, miszerint a szerveink tükröződnek a talpunkon, és ha a megfelelő pontokat nyomással stimuláljuk, az beindít egy öngyógyító folyamatot.

– A reflexológiás talpmasszázs során végignyomogatom a talpat, és ha valahol fáj, akkor meg tudjuk nézni, hogy az a pont melyik szerv problémájára utalhat. Biztosat nem tudok mondani, és nem adok diagnózist. De az például látszik, ha érdemes elmenni a problémás testrész miatt vérvételre vagy a háziorvoshoz, és alaposabban utánajárni a dolognak. Ezek a fájó pontok nem feltétlenül jeleznek nagy gondot, nem kell megijedni tőlük. Volt egy lány, akinek megnyomkodtam a talpát, és szólt, hogy fáj. Ez a tüdő pontja volt, ő pedig dohányzik. Ez nem feltétlenül probléma, mindenesetre nem egészséges – magyarázta Klarissza, hozzátéve, a svédmasszázs olyan pihentető, lazító masszázsforma, amely szinte az egész testet érinti, ezt a fiatal masszőr elmondása szerint egy svéd vívómester fejlesztette ki, és a gyógymasszázs alapfogásait alkalmazza.

– Ezért lehet vele relaxálni, pihenni, ugyanakkor tudunk vele hatni az izomzatra is, fel lehet vele oldani a letapadt izomcsomókat. Ha valaki szeretne egy kicsit pihenni, kiszakadni a hétköznapokból, akkor neki relaxáló masszázsra van szüksége. Ha viszont fájdalmas pontokra lelek, azokat egy kicsit erősebben, hosszabban szoktam nyomni. Az izomcsomók kimasszírozása után gyakran úgy érzik magukat az emberek, mintha lebegnének. Ez azért van, mert akik ülőmunkát végeznek, keveset mozognak, ezért gyakran beáll a válluk vagy a derekuk, a masszázs azonban ellazítja az izmokat – emelte ki Klarissza.

A masszázs nemcsak az izmok ellazítása révén hat ránk, hanem számos más módon is. Akinek kevés érintésben van része, annak különösen jóleső érzés lehet egy alapos svédmasszázs, ráadásul az ehhez használt illóolajak illata is megnyugtatólag hat ránk. A fiatal masszőr is többféle olajat használ.

– Levendulaolajat, rozmaring-, eukaliptusz-, mézes olajat is használok, ezek a terápiás olajak, fájdalom esetén pedig valami erősebbet veszek elő, például lókenőcsöt. A mamám is csinál fűszerekből és teákból balzsamokat. Ezek gyógynövényekből készülnek, van köztük például olyan, ami reumára, hátfájásra jó. Nagy fájdalmaknál masszázs után ezt szoktam bemasszírozni a hátba vagy a derékba – mesélte.

A talpmasszázs egyik nagy előnye, hogy bármikor sort keríthetünk rá, akár saját magunkat is felfrissíthetjük egy gyors talpmasszázzsal. Ahogy Klarissza fogalmazott, „a lábunk mindig kéznél van”, akár otthon is megnyomkodhatjuk egymás talpát.

– Szinte bárkit meg szabad masszírozni, akár gyerekeket is, esetükben nyilván finomabb, kevésbé erős mozdulatokat kell alkalmazni. Az a fontos, hogy néhány alapszabályt betartsunk. Az egyik ilyen, hogy mindig szív felé masszírozunk: a lábat felfelé, a nyakat lefelé. Ez a vérkeringés miatt lényeges. A mezítláb járásnak is nagyon jó hatása van, már az is sokat számít, ha csak a strandon megyünk így végig. Fejfájás esetén, feszültségoldásban is sokat segíthet a masszázs, ezt a saját bőrömön is megtapasztaltam. Álmatlanságra is nagyon jó, nem ritka, hogy az emberek elalszanak egy lazító masszázs közben – fogalmazott Klarissza, aki azt is elmondta, hogy mindezek ellenére figyelembe kell venni azokat az alapbetegségeket, állapotokat, amelyek esetén nem javasolt a masszázs.

– Tumorok, leukémia, csontbetegségek esetén nem tesz jót a masszázs. Terhes nőknek sem ajánlott, esetleg csak egy frissítő talp- vagy kézmasszázs. Visszereket nem szabad masszírozni, mert elrepedhetnek. Nagy problémát okozhat a vizesedett láb masszírozása is. Akinek láza van, az sem kaphat masszázst, részben azért, hogy ne terjedjenek a fertőzések, illetve azért sem, mert a masszázs élénkíti a vérkeringést, és emeli a testhőt – magyarázta a fiatal masszőr.

Sok bírálat éri a reflexzónás talpmasszázst, amiért a módszer a tudományosan nem bizonyított reflexzónákra épül, egy azonban biztos: nem sok minden ér fel azzal az érzéssel, amikor végre hátradőlhetünk, miközben hozzáértő kezek a talpunkat masszírozzák, a levegőt pedig kellemes levendulaillat tölti be.