2024. március 28., csütörtök

Új villanyrendőr a Futaki utcában

A Futaki utca és a Nikola Tesla utcák kereszteződésén üzembe helyezték az új szemafor-együttest

A szóban forgó útkereszteződésen felújították a járdát, a kerékpárutat és az útszegélyeket is. Az új szemafor körüli munkálatokat július 28-án fejezték be, azóta próbaüzemmódban működött.

Az új szemafornak köszönhetően most biztonságosabban közlekedhetnek a környék lakói (Ótos András felvétele)

Az új szemafornak köszönhetően most biztonságosabban közlekedhetnek a környék lakói (Ótos András felvétele)

A Városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatalban elmondták, nagy szükség volt a szemafor elhelyezésére, mivel nagyon sokan járnak gyalog és kerékpáron ezen az útszakaszon. A kereszteződésen valóban életveszélyes volt eddig a közlekedés, mivel a Futaki utcának ezen a szakaszán a személygépkocsik felgyorsultak, és gyakran csak akkor lehetett átjutni kerékpárral vagy gyalog, ha többen összefogtak, és bátran kockáztatva leléptek az úttestre, így kényszerítve a személygépjárműveket megállásra, annak ellenére, hogy zebrás átkelő volt kialakítva. Az új szemafor működését természetesen összehangolták a többi villanyrendőrrel a Futaki úton, így remélhetőleg zökkenőmentesen folyik majd a közlekedés. Újdonságnak számít, hogy az útkereszteződés rekonstrukciójánál odafigyeltek a kerékpárút kialakítására is, ezért az útszegélyeket ezen a részen kiegyenesítették, hogy a bringázók ne pattanjanak fel üléseikből, ha áthaladnak az úton.

Az újvidéki önkormányzatban felhívást intéztek a polgárokhoz, hogy legyenek óvatosak az említett útszakaszon, mert itt soha sem volt eddig szemafor, viszont igen nagy a forgalom!

Tavaly kilenc újvidéki útkereszteződésnél helyeztek el villanyrendőröket, és még négy olyan helyen alakítottak ki új szemaforokat, ahol új utcákat építettek, illetve ahol utcákat bővítettek ki.

A kereszteződés felújításának az összértéke 11,9 millió dinár, a Városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal versenypályázatán nyert veterniki Montol pro és a Geopanonija vállalatok voltak a munkálatok kivitelezői.