2024. április 19., péntek

Elkészült a konyha, támogatják a rászorulókat

Nyár a bácskossuthfalvi Baptista Missziós Központban

Teljesen átszabta a bácskossuthfalvi Baptista Missziós Központ (BMC) nyári terveit a koronavírus-járvány miatti helyzet. Kénytelenek voltak lemondani az eredetileg betervezett gyermektáborokat, és elhalasztani a vendégek érkezését. Jelenleg a BMC tevékenysége átköltözött az online térbe, ami új színárnyalatokat hozott a közösség életében – hallhattuk Nyúl Zoltán lelkipásztortól.

Nyúl Zoltán baptista lelkipásztor (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Nyúl Zoltán baptista lelkipásztor (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Nagyon sok embernél, különösen az időseknél felerősítette a magány, a bezártság, a kilátástalanság érzetét a koronavírus okozta helyzet, különösen tavasszal, amikor a kijárási tilalmak is életben voltak. Amikor szembesültünk azzal, hogy a járványtól való félelem újabb válságot hoz a mindennapjainkba, akkor igyekeztünk megtalálni azokat a kapaszkodókat, amelyekkel enyhíthetjük a problémákat. Több esetben elég volt csak meglátogatni az ismerőseinket, bekapcsolni a Skype-ot, a Messengert, és hívást kezdeményezni – mondta Nyúl Zoltán, aki arról is beszámolt, hogy tavasszal a teljes határzár idején igyekeztek összekötő kapcsolatot találni a csomagok eljuttatásában, de voltak olyanok is, akik a hazajövetelükkel kapcsolatban szorultak/szorulnak ma is segítségre.

– A legnehezebb időben is jó volt megtapasztalni, hogy még mindig van a közösségünkben akkora erő, energia, hogy kialakuljon egyfajta humanitárius kapcsolati hálózat a csomagok ki-, és hazajuttatásában. Ebben pedig hatalmas köszönet illeti meg azokat a kamionsofőröket, akik erejüket, energiájukat nem sajnálták a munkafeladataik mellett például a gyógyszereket eljuttatni a célszemélyhez. Sokan érdeklődtek is a hogylétünk felől, főleg a hazánkból külföldre szakadt honfitársaink – hallhattuk.

A bácskossuthfalvi BMC székhelye mellett megvásárolt házban épült fel az a korszerűen felszerelt konyha, amit ahogy a körülmények lehetővé teszik, szeretnének beüzemelni (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bácskossuthfalvi BMC székhelye mellett megvásárolt házban épült fel az a korszerűen felszerelt konyha, amit ahogy a körülmények lehetővé teszik, szeretnének beüzemelni (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Németországi, hollandiai jótékonysági szervezeteken keresztül, illetve a baptista egyház keretein belül meghirdetett pályázatoknak köszönhetően mintegy 4800 alkalommal tudtunk gyorssegélyt nyújtani ajándékutalvány formájában rászoruló egyéneknek országszerte, főleg Vajdaságban. Ez egy bevásárlójegy volt, amit szükség szerint beválthattak az üzletekben. Ezenkívül egy három évvel ezelőtt agyvérzésen átesett ifjabb egyén sikeres szegedi rehabilitációjához volt alkalmunk hozzájárulni a közelmúltban. Kedves ismerősünk olyan, Szerbiában még nem alkalmazott gyógykezelésben részesült, ami jelentős és gyors javulást hozott az állapotában, ezzel együtt új reményt adott a családjának szerettük felépülésével kapcsolatban. Csodálatos és felemelő volt megtapasztalni, hogy a jó ügy érdekében létrejöhetett a református és a baptista közösségek együttműködése, mint ahogy azt is, hogy a család immár mosolygósan tekint a jövőbe, és azon törekszik, hogy további sikereket érjen el a gyógyulásban – mondta el Nyúl Zoltán, majd beszámolt arról is, hogy elkészült a BMC korszerűen felszerelt konyhája is, amit nem csak a gyülekezeti alkalmakra szeretnének használni a jövőben.

– Április végén volt egy országos szintű gyülekezeti konferenciánk, amikor kipróbálhattuk az újonnan felépített és felszerelt konyhánkat. Az az alapvető célunk, hogy a nagyobb létszámú rendezvényeink, táboraink alkalmával történő konyhai tevékenységet ott végezzük el, ami azt jelenti, hogy legalább 300 egyén számára tudunk egyszerre ételt készíteni ott, de igény szerint akár többet is. Az ebédlőnkben egyszerre 100 személy tud kényelmesen tartózkodni – mesélte el a lelkész, valamint szót ejtett az ebédlővel kapcsolatos hosszú távú tervekről is.

– Most télen szeretnénk beindítani azt az elképzelésünket, hogy nyilvános konyhát üzemeljünk be azoknak az egyéneknek a megsegítésére, akik önhibájukon kívül sodródtak anyagilag kilátástalan helyzetbe, és az alapvető élelmiszert sem tudják biztosítani önmaguk és a családjuk számára. Ennek a rendszernek a terveit most dolgozzuk ki munkatársaimmal, akiknek a sorát közétkeztetési szakember is erősíti – mondta el Nyúl Zoltán, aki azzal zárta, hogy az idén ismerőseik, barátaik közül jelentősen kevesebben használják ki azt a lehetőséget, hogy a BMC pacséri és bácskossuthfalvi helyszínein pihenjék ki a fáradalmaikat, illetve ezúttal nélkülözni kénytelenek a külföldi vendégeik jelenlétét is. A körülmények azt vonták maguk után, hogy a gyülekezeti alkalmak átköltöztek a világhálóra, így adott esetben gyakran interkontinentális találkozókká válnak, hiszen Új-Zélandtól Nyugat-Európáig, az USA-tól Erdélyen át Magyarországig szeretnének bekapcsolódni egy-egy a világhálón történő összejövetelhez.