2024. április 25., csütörtök

Egyre gyakoribb a szívférgesség

A betegség kezelése hosszadalmas, viszont tablettával megelőzhető

A melegebb hónapok idején sokféle veszély fenyegeti háziállatainkat. Nem csak a hőguta, az égési sérülések és az állóvizekben és folyókban található kórokozók jelenthetnek nagy problémát, hanem a nyári hónapokban megjelenő rovarok is. Míg korábban csak a kullancsoktól féltettük kedvenceinket, mára egyre gyakoribbak környékünkön azok a szúnyogcsípések, amelyek akár végzetesek is lehetnek.

Ezek az élősködők túlélik az olyan kíméletes hőmérsékletű évszakokat, mint amilyen az idei tél is volt, ezért nemcsak nyáron, hanem egész évben ajánlatos védelmet biztosítanunk a kutyák és macskák számára egyaránt, állítja Jasmina Šarčević, a Happy Vet állatorvosi rendelő állatorvosa.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

– Különböző típusú porok, nyakörvek, cseppek, jutalomfalatok formájában kaphatóak a kullancs és a szúnyogok elleni szerek, melyeket egész évben használhatunk a kutyák és a macskák esetében egyaránt. Korábban sokkal kevesebb macska fertőződött meg a kullancsok által terjesztett Lyme-kórral, manapság azonban gyakrabban találkozunk ilyen esetekkel is – magyarázta az állatorvos.

A szúnyogok által terjesztett szívférgesség immár korántsem olyan egzotikus betegség, mint tíz évvel ezelőtt. Naponta több ilyen kórban szenvedő állatot kezelnek az állatklinikákon.

– A gazdi a legtöbb esetben nem is észleli azonnal a férgességet, mert akár évekig tünetmentes maradhat az állat. Egyetlen szemmel látható jele lehet a hirtelen fáradtság és a levertség. Ez a veszélyes kór a legnagyobb százalékban sikeresen gyógyítható, viszont hosszú hónapokig elhúzódó kezeléssel jár, amely igencsak költséges lehet. A kutyák és macskák nem tudnak kigyógyulni belőle kezelés nélkül, ezért ha nem ügyelünk eléggé az egészségükre, és ha nem visszük őket rendszeresen szűrésre, akkor elpusztulhatnak a betegségtől. Megelőzésképp vásárolhatunk tablettát, amit az állatnak havi rendszerességgel kell adagolnunk. Mivel környékünkön egyre gyakoribb ez a megbetegedés, ezért a lelkiismeretes gazdik rendszeresen viszik szűrésre a kedvenceiket. A szívférgességben szenvedő kedvencünktől nem kell félnünk, nem tudják továbbadni a fertőzést. Azt viszont még kutatják, hogy ezek a szúnyogok veszélyesek-e az emberre nézve, ezért nem árt, ha óvakodunk ettől az élősködőtől – mondta a szakember.