2024. április 25., csütörtök

Átadták az új szökőkutat Szabadkán

Kedden megnyitották a polgárok előtt a főtér felújított részét – Éjjel LED lámpák világítják meg a vízsugarakat

Befejeződtek a Szabadka központjában található új szökőkút építési munkálatai. A múlt héten a szakemberek elvégezték a szökőkút próbaüzemét, a világháló közösségi oldalait közben elárasztották a képek és videók, amelyeken működés közben volt látható az új szökőkút. Különösen az éjjel készült videók voltak népszerűek. A vizes szórófejek mellett ugyanis LED lámpák vannak felszerelve, amelyek rózsaszín, kék és zöld színben világítják meg a vízsugarakat. A szabadkaiak azonban most már nem csak a világhálón megosztott képeken vagy a kerítésen keresztül csodálhatják meg az új létesítményt, az új szökőkutat és a körülötte kialakított parkot kedden hivatalosan is megnyitották a polgárok előtt.

A vizet 61 szórófej löveli fel (Fotó: Gergely Árpád)

A vizet 61 szórófej löveli fel (Fotó: Gergely Árpád)

Mint ismeretes, az új szökőkút az 1985-ben Zsolnay kerámiából készült zöld szökőkút helyén került kialakításra. Az építési munkálatok értéke123 millió dinárt tett ki, amit az önkormányzat saját költségvetéséből biztosított.

Az új szökőkutat Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Predrag Radivojević, az Útgazdálkodási, Várostervezési és Útügyi Közvállalat igazgatója adta át. Az eseményen megtartott sajtótájékoztatón Bogdan Laban örömét fejezte ki, hogy a Városháza, a Népszínház és a könyvtár közötti tér végre megújulva állhat a szabadkai polgárok rendelkezésére.

A főtér felújított részét kedden a szabadkaiak már birtokba is vették (Fotó: Gergely Árpád)

A főtér felújított részét kedden a szabadkaiak már birtokba is vették (Fotó: Gergely Árpád)

– Több, mint egy évtized után sikerült befejeznünk ezt a projektumot. 2016-ban, amikor a város élére kerültem, az volt az első dolgunk, hogy elindítsuk a város főterének rendezését. Azt szerettük volna, ha a város egy olyan arculatot kap, amelyet a szabadkaiak megérdemelnek. A mai megnyitó mindannyiunk számára sokat jelent. Szabadkának végre olyan kinézete van, amely méltó egy nagyvároshoz, az ország ötödik legnépesebb városához. Az elkövetkező időszakban is folytatjuk Szabadka fejlesztését – nyilatkozta a sajtónak a polgármester.

Predrag Radivojević az új szökőkúttal kapcsolatban osztott meg néhány információt.

Hűsítő görkorcsolyázás a kánikulában (Fotó: Gergely Árpád)

Hűsítő görkorcsolyázás a kánikulában (Fotó: Gergely Árpád)

– A szökőkút központi részében öt koncentrikus körben 61 szórófej van elhelyezve. A legnagyobb körben 16 szórófej található. A szökőkút körül hat virágtartót és három vizesmedencét alakítottunk ki. Ez utóbbiak este világítanak, ahogy maga a szökőkút is. A parkban 16 utcalámpát, padokat is elhelyeztünk. A tér ezen része megújult, ami arra fogja sarkallni a szabadkaiakat, hogy itt tartsanak baráti összejöveteleket – mondta az igazgató.

Predrag Radivojević és Bogdan Laban az új szökőkútnál (Fotó: Gergely Árpád)

Predrag Radivojević és Bogdan Laban az új szökőkútnál (Fotó: Gergely Árpád)

A sajtótájékoztató után üzembe helyezték az új talajszökőkutat és megnyitották azt a polgárok előtt, akik birtokukba vették a teret, és megcsodálták a csobogó vízsugarakat. Sokan okostelefonjukkal képeket, videókat is készítettek Szabadka legújabb létesítményéről. A gyermekek átfutottak a vízsugarak között, élvezték, hogy vizesek lesznek a kánikulában. Azok a polgárok, akik szóba elegyedtek az újságírókkal, szépnek találták az új szökőkutat.

– Nagyon tetszik az új szökőkút. A világhálón találtam éjjeli felvételeket a szökőkútról. Ott láttam, hogy a beépített lámpáktól a víz mindenféle színben pompázik. Az építkezés alatt mindennap kijöttem megtekinteni, hogy hogyan haladnak a munkálatokkal. A zöld szökőkúthoz képest ez az új szerintem szebb. Szép volt a régi is, csak az sajnos dicstelen véget ért. Jó néz ki a kék szökőkút is, de ez a mostani, mivel új, érdekesebb – mondta egy idős férfi.

Megújult a Városháza, a Népszínház és a könyvtár közötti tér (Fotó: Gergely Árpád)

Megújult a Városháza, a Népszínház és a könyvtár közötti tér (Fotó: Gergely Árpád)

– Kellemesen meglepődtem az új szökőkút láttán. Az elején fenntartásaim voltak, mert túl modernnek találtam, de most, hogy közelről is látom, azt mondom: nagyon szép. A sötétség beálltával pedig még szebb lesz. Szabadkának szüksége volt egy ilyen felújításra, mégiscsak a város központjáról beszélünk – mondta egy nő a szökőkút mellett.

Miközben üzembe helyezték és megnyitották a szökőkutat, lebontották és elszállították a létesítményt addig elzáró vasrácsos kerítést. Így a főtér ezen része most már a járókelők, a pihenni vágyók terepe, a munkálatok pedig a próbaüzemmel együtt végleg befejeződtek.

A polgárok közelről is megcsodálták az új létesítményt (Fotó: Gergely Árpád)

A polgárok közelről is megcsodálták az új létesítményt (Fotó: Gergely Árpád)

Az új szökőkút kiépítése egyébként február 4-én kezdődött el, a korábbi zöld szökőkút lebontásával. A Zsolnay kerámiából készült szökőkút a karbantartási munkálatok elmaradása miatt tönkrement, végül 2011-ben lezárták. Az azóta eltelt időszakban több terv is született a zöld szökőkút felújításával kapcsolatban. Tavaly vált biztossá, hogy a zöld szökőkutat lebontják, és helyébe egy újat építenek. A korábbi szökőkút lebontására, és az új kiépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázatot 2019 végén írták ki. A munkálatok kivitelezője a belgrádi Alex Engineering & Construction Kft., a krupanji Marković cég és az újvidéki ADS Energo Concept Kft.-ből álló csoportosulás volt, az építkezési munkálatok szakmai felügyeletét pedig a szabadkai Support Project Kft. végezte.