2024. április 18., csütörtök

Szarkofágokat találtak Viminaciumban

Szenzációs régészeti leleteket rejt a föld Kostolacnál – Nyolcezer éves leletek Paraćinnál

Folyik az egykori római hadiút mellett fekvő, 2000 éve még 40 ezer lakosú római tartományi főváros és katonai táborhely, Viminacium feltárása Kostolac közelében. A régészek mintegy 170 sírt  tártak fel három hónap alatt.

Szenzációszámba megy az a három ólomszarkofág, amelyekbe a II–IV. században temettek el a római birodalom keleti tartományaiból származó személyeket. Az ólomszarkofágok közül kettő teljesen érintetlen, az évszázadok során nem fosztották ki ezeket, tehát a kutatók számára jelentős értéket képvisel a lelet. Az egyik ólomszarkofág egy hároméves kislány földi maradványait rejti. Számos aranyékszer található a csontváz mellett, valamint üvegből készült dísztárgyakat, pénzérméket is eltemetett a család a gyermekkel. A másik érintetlen szarkofág egyéves gyermek csontvázát rejtette, a harmadik, amelyet az évszázadok során kifosztottak, szintén fiatal személy örök nyugvóhelyéül szolgált. Mint Miomir Korać, a belgrádi régészeti intézet igazgatója az újságíróknak elmondta: tehetős családok temették így el gyermekeiket, olyan családokról van szó, akik a római birodalom keleti részéből, a Közel-Keletről származtak, s temetkezési szokásaikat is elhozták szolgálati helyükre, lakhelyükre.

A Belgrád–Niš autóút mellett, Paraćin közelében található Drenovac régészeti lelőhely. Az ásatások bebizonyították, hogy már időszámításunk előtt 6200 évvel volt itt település, mintegy 50 hektárnyi területen 700 épület maradványait rejti a föld mélye, ezek a házak mintegy 2000 személy számára szolgáltak otthonul. Tizenkét épületet már feltártak a 700-ból. „Drenovac mintegy 4000 évvel régebbi, mint Kheopsz fáraó piramisa, csak kevesebbet tudni róla”, nyilatkozta Slaviša Perić régész.

Vladan Vukosavljević művelődési miniszter, aki a minap felkereste Drenovacot, arról beszélt, hogy a régészeti kutatások reneszánszukat élik Szerbiában, és az eddiginél több pénzt kell elkülöníteni ezekre.