2024. április 23., kedd

A távoktatás előnyei és hátrányai

Érdekes és hasznos előadásokkal folytatódott a Szabadkai Nyári Akadémia

A 24. Szabadkai Nyári Akadémia második napján a Természettudományi szakcsoport tagjai érdekes ismeretterjesztő előadásokon vehettek részt. Mihalek Nóra a perui és a thaiföldi egészségügyi oktatásról és ellátásról tartott előadást, majd Katona Gábor a fiatalos arcbőr titkaiba vezette be a pedagógusokat. Ezután Bakos Evelin Élet az atom után című előadása következett. A Távoktatás – IKT alkalmazása szakcsoport egyik csoportjában Kovács Cintia Képernyővideók, képernyőképek és saját videók készítése című előadását követhették figyelemmel. Ezután Borsos Orsolya az Online tesztek és kvízek alkalmazásába vezette be a pedagógusokat. A másik csoportban Urbán Dorottya beszélt a virtuális osztálytermekről és a videókonferenciákról, illetve a résztvevők betekintést nyerhettek a Google Classroom használatába. Betekintettünk a harmadik csoport munkájába, ahol dr. Námesztovszki Zsolt a távoktatás elméletébe és módszertanába vezette be a megjelenteket.

Dr. Námesztovszki Zsolt előadása közben (Fotó: Szalma Brigitta)

Dr. Námesztovszki Zsolt előadása közben (Fotó: Szalma Brigitta)

Szó volt az online kurzusokról (MOOC-kurzusok), az interneten fellelhető digitális tananyagokról, valamint arról is, hogy milyen internetes platformokon lehet kommunikálni a diákokkal. Emellett az előadó beszélt a videókonferenciás órák előnyeiről és hátrányairól is. A távoktatás közben felmerülő problémákról is szó volt, vagyis arról, hogy miként lehet hatékony tudásfelmérést végezni, illetve hogyan lehet kiküszöbölni a csalást. Ezután a csoporttagok megtanulhatták, miként kell dokumentumokat, táblázatokat és űrlapokat létrehozni a Google Drive-ban, valamint azt is, hogy miként lehet ezeket oktatási célokra használni. 

– Megpróbáltunk egy strukturált összerakni, amely tartalmazza azokat az elemeket, amelyek a hatékony online oktatáshoz szükségesek. Bevezetőként egy kis elmélettel és módszertannal kezdtünk, majd a Google Drive-val és a felhő alapú dokumentumszerkesztéssel folytattuk. A kolléganők tesztekkel, kvízekkel és tudásfelmérésekkel foglalkoznak. Az oktatóvideók és a képernyővideók készítését, illetve a virtuális osztálytermeket is egy külön szekció mutatja be. Ezek a szekciók alkotnak egy egészet, amely a mi véleményünk szerint szükséges az online oktatáshoz – nyilatkozta lapunknak dr. Námesztovszki Zsolt.

Később a Szabadkai Nyári Akadémia résztvevői egy videóferenciás, élő kapcsolásos előadáson is részt vehettek. Prievara Tibor, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumának angoltanára, a TanárBlog írója és a #school létrehozója tartott előadást a pedagógusoknak. A többi között szó volt a távoktatás tapasztatairól, a videókonferenciákról, az élőben közvetített órákról, az értékelésről és a visszajelzésről. Az előadó szerint vannak olyan országok, ahol minden oktatási intézmény ugyanazt a platformot használta a távoktatás idején, ám a legtöbb helyen nem született állami szintű döntés ezzel kapcsolatban, így az iskolák és a pedagógusok magukra voltak utalva. Arról is szó esett, hogy milyen a jó digitális tananyag. Prievara Tibor az osztályzás kérdéseire is kitért. Szerinte a távoktatásban a folyamatot kell értékelni, így a szummatív és a formatív értékelést is együtt kell alkalmazni.

A továbbiakban az egyik csoport Sándor Laura Improvizatív illusztrációk című előadását követhette figyelemmel. A másik csoportban Pap Ágota pszichológus tartott előadást A segítő munka és a pedagógus címmel, majd Bem Igor pszichológus műhelymunkája következett. A Természettudományi szakcsoport tagjait Kovács Cintia vezette be a képernyővideók, képernyőképek és saját videók készítésébe.