2024. március 28., csütörtök

A szülőkre bízták a döntést

Az általános iskolások tantermi órákon vesznek (vehetnek) részt, a középiskolások számára pedig hetente változik a munkarend

A köztársasági egészségügyi válságstáb elfogadta az iskolakezdéssel kapcsolatos javaslatát, amelynek értelmében amennyiben a koronavírus okozta járványügyi helyzet megengedi, az általános iskolákban az alsósok és a felsősök számára is tantermi oktatást szerveznének. Mladen Šarčević oktatási miniszter a keddi járványügyi helyzetelemző sajtótájékoztatón elmondta, hogy habár szeptember 1-jéig még sok minden változhat, abban szinte teljesen biztos, hogy a járvány nem rosszabbodik annyira, hogy ismét indokolt legyen elrendelni a rendkívüli állapotot. Mint hozzátette, a felmérések során kiderült, hogy a 12 évnél fiatalabb gyermekeknek a 22 százalékát szüleik nem tudnák senkinek a felügyeletére bízni, így számukra rendkívül fontos a tantermi oktatás. Több modell is számításba jön – a miniszter szava szerint továbbra is –, azzal, hogy az általános iskolák vonatkozásában jelenleg a tantermi oktatást, a középiskolások vonatkozásában pedig a tantermi és az online oktatás kombinációját javasolják – emelte ki Mladen Šarčević.

Mégsem maradnak üresek szeptembertől az iskolapadok (Dávid Csilla felvétele)

Mégsem maradnak üresek szeptembertől az iskolapadok (Dávid Csilla felvétele)

Az elképzelés szerint az általános iskolákban a tantermekben tartják meg az órákat, azzal, hogy egyszerre legfeljebb 15 diák tartózkodhatna a helyiségekben – magyarázta Mladen Šarčević, megjegyezvén, hogy amennyiben egy-egy tagozat ennél nagyobb, több csoportra osztanák fel. A miniszter beszámolójából az is kiderült, hogy a szerbiai általános iskolák 45 százalékában nem lesz szükség felosztani az osztályokat két vagy több csoportra. Egy-egy csoport számára váltásokban tartanák meg az órákat. Az alsósok és a felsősök szintén váltásban járnának iskolába, az alsósok délelőtt, míg a felsősök délután két órától.

A miniszter megerősítette, hogy a szülőknek lehetőséget biztosítanak arra, hogy válasszanak a tantermi és az online oktatás között, „azzal, hogy az általános iskolák első és ötödik osztályos tanulóinak a vonatkozásában mindenféleképpen jó lenne, ha a szülő a tantermi oktatás mellett döntene”.

A tegnap elmondottak értelmében a tanórák 30 percesek lesznek. Az alsós diákoknak naponta feltehetőleg négy órájuk lesz, az ötödikeseknek, a hatodikosoknak és a hetedikeseknek öt, a nyolcadikos diákoknak pedig naponta hat órájuk. Az órák között ötperces szünetet terveznek beiktatni, azzal, hogy a második óra után tartanák meg a 20 perces nagyszünetet. Amikor egy-egy tagozat elhagyja a tantermet, azt fertőtlenítik. A padokban egy diák ülhet, azzal, hogy a padok közötti távolságnak legalább másfél méteresnek kell lennie. A tantermi oktatással párhuzamosan az online oktatás is elkezdődne – mondta Mladen Šarčević. Az ellenőrzőket és a feleléseket az iskolákban szerveznék meg. Ami a középiskolásokat illeti, a terv az, hogy egyik héten tantermi oktatáson vennének részt, a következő héten viszont online oktatáson.

A szülők szeptember 1-jétől nem léphetnek az iskolaépületekbe, a tanárokkal és az iskolaigazgatóval kizárólag online térben kommunikálhatnak. Az iskoláknak azt javasolták, hogy augusztus 31-én, hétfőn, szervezzék meg a diákok és szüleik, valamint a tanárok személyes találkozóját, amelynek során a tanévkezdéstől hatályos óvintézkedésekkel is megismertetnék őket. 

BÁRMILYEN MASZKOT VISELHETNEK

A folytatásban felszólaló Predrag Kon járványügyi szakértő megerősítette, hogy a szülők lesznek azok, akiknek meg kell mérniük a gyerek lázát, mindennap, mielőtt elindulna az iskolába. Mint hozzátette, amint a gyerek belép az iskola épületébe, fel kell tennie a védőmaszkot, majd azonnal kezet kell mosnia. A javaslat az, hogy a gyerekek egész idő alatt viseljék a védőmaszkot, ám amíg az iskolapadokban ülnek, addig nem lesz kötelező a viselése – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy amint a diák elkezd beszélni, ismét fel kell tennie a védőmaszkot. Az is fontos, hogy a váltások közötti szünetekben is fertőtlenítsék a tantermeket. A testnevelésórákon kizárólag olyan gyakorlatokat lehet végezni, amelyek során lehetőség van a javasolt távolság betartására, a csapatsportokat egyelőre mellőzni kell, ugyanúgy, mint a kórusokat, azaz az éneklést – fejtette ki Predrag Kon.

Ülésezik a válságtörzs (Fotó: Beta)

Ülésezik a válságtörzs (Fotó: Beta)

Az oktatási miniszter mindehhez hozzátette, hogy amennyiben a diák nem viseli a védőmaszkot, először figyelmeztetik, majd megrovót kap, ha pedig továbbra sem hajlandó együttműködni, akkor kizárják az oktatásból. A felsőoktatás jövőbeni működésével kapcsolatban is hamarosan kiderülnek a részletek – emelte ki Mladen Šarčević, mondván, hogy továbbra is napirenden szerepel az online vizsgáztatás intézménye bevezetésének a lehetősége, főleg arra az eshetőségre, ha romlik a járványügyi helyzet.

Darija Kisić Tepavčević epidemiológus arról beszélt, hogy a tanárok és a diákok tetszés szerint választhatnak, hogy epidemiológiai maszkot, sebészmaszkot vagy esetleg házi készítésű vászonmaszkot viselnek. A szakértő arra is kitért, hogy amennyiben a diáknál az iskolában jelentkeznek a Covid–19 tünetei, azonnal tájékoztatnia kell tanárát, aki elkülöníti az arra előirányozott helyiségbe, majd tájékoztatja a szülőket. Amennyiben a diák fertőzött, tájékoztatják az illetékes közegészségügyi intézetet, amely megteszi a szükséges lépéseket – tette hozzá az epidemiológus.

DÖNTÉS NÉLKÜL AZ EGYETEMISTÁK VONATKOZÁSÁBAN

Arról, hogy mire számíthatnak a hallgatók a felsőoktatásban, Petar Bulat, a Belgrádi Egyetem oktatási rektorhelyettese is nyilatkozott az SZRTV műsorában, mondván, hogy jelenleg három forgatókönyv, azaz lehetőség alkalmazása képezi az egyeztetések tárgyát. A felsőoktatást vagy hagyományosan szervezik meg, vagy kombinálják a hagyományos és a digitális munkarendet, vagy pedig teljes egészében az online térben szervezik meg az oktatást – mondta Petar Bulat, arra is rámutatván, hogy augusztus közepén nem lehet felmérni, hogy a másfél hónap múlva jellemző járványügyi helyzet milyen munkarendet tesz lehetővé.

– Amennyiben másfél hónap múlva a jelenlegihez hasonló lenne a járványügyi helyzet, feltehetőleg a kombinált munkarendet alkalmaznánk. Az előadásokat online térben tartanák meg a tanárok, a gyakorlatokat pedig kisebb csoportokban, hagyományos formában. A gólyák okozzák számunkra a legtöbb fejtörést, hiszen tapasztalatlanul kezdik meg egyetemi tanulmányaikat. Számukra különösen nehéz lenne, hogy első felsőoktatási tapasztalataikat az online térben szerezzék meg. A karok már elkezdtek felkészülni arra, hogy a gólyákat minként kapcsolják be minél hatékonyabban az online oktatásba, ha arra szükség lesz – fejtette ki Petar Bulat.

Az oktatási rektorhelyettes a folytatásban arról beszélt, hogy az előadók és a hallgatók közötti személyes találkozást lehetetlen pótolni. Az online órák során szinte egyáltalán nincsen interakció a felek között, az egyetemi tanulmányok viszont nem csupán az új ismeretek megszerzését szolgálják – emelte ki Petar Bulat, mondván, hogy az egyetemi tanulmányok ideje alatt kerül sor a jövő értelmiségének a fejlődésére és szocializációjára. 

Ami az egyetemista otthonokat illeti, a hallgatók fokozatosan térhetnek vissza, de csak akkor, ha egészségesek – közölte a továbbiakban Petar Bulat, hozzátéve, hogy a későbbiekben megbetegedett hallgatók számára elkülönülési helyiségeket alakítanak ki.

3 SZÁZALÉK A POZITÍV TESZTEREDMÉNYEK ARÁNYA

A helyzetelemző sajtótájékoztatón elmondottak értelmében egy nap alatt 8086 koronavírustesztet végeztek el, ebből 235-nek az eredménye volt pozitív; a pozitív teszteredményeknek az aránya 3 százalék. Az elmondottak értelmében a legtöbb újonnan azonosított fertőzött belgrádi és újvidéki illetékességű, de a korábbiakhoz képest Nagykikindán is növekedett az újonnan azonosított fertőzötteknek a száma. Lélegeztetőberendezés segítségére 91 személynek van szüksége. Egy nap alatt hivatalosan 6 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, ezzel 652-re nőtt az elhunytak száma. A jelentésben elemzett 24 óra leforgása alatt 203 személyt helyeztek el országszerte kórházban, és 376 személy hagyhatta el a kórházakat. Jelenleg 2817 személyt gyógykezelnek kórházban. Az országban jelenleg 8799 aktív koronavírusos megbetegedést tartanak nyilván. A járvány kezdete óta hivatalosan 28 497 személy betegedett meg és 18 965 a gyógyultnak nyilvánítottak száma.