2024. április 25., csütörtök
MEGSZÜLETETT A DÖNTÉS

Az alsósok visszatérhetnek az iskolapadokba, az idősebbeket kombinált oktatás várja

A szeptember 1-jén kezdődő új tanévet az általános iskolák legfiatalabb tanulói, az elsőtől a negyedik osztályig az iskolapadban kezdhetik meg, az idősebbek nem térhetnek vissza a hagyományos iskolai oktatáshoz, őket kombinált oktatás várja – közölte a nyilvánossággal Darija Kisić Tepavčević, a Batut Intézet igazgatóhelyettese és az országos válságtörzs tagja a ma délelőtti egyeztetés nyomán. Az alsósok esetében biztosítani kell azt, hogy legfeljebb 15 diák tartózkodjon egyidejűleg a tanteremben, naponta legfeljebb négy órájuk lehet, és ezek is 30 percesek lehetnek. Emellett természetesen minden óvintézkedést be kell tartani, hogy a minimumra csökkentsék a légúti fertőzés terjedésének eshetőségét.

A válságtörzs döntése értelmében az idősebb, tehát a felsős tanulókat kombinált oktatás várja: online és iskolalátogatás útján. Esetükben is érvényes, hogy a megelőző intézkedéseket maximálisan be kell tartani.

Hozzáfűzte, hogy az első iskolai napot a megelőzésnek kellene szentelni, amikor a tanulóknak bemutatják, milyen új viselkedési formák ajánlatosak ahhoz, hogy biztonságosan tartózkodhassanak az iskolában.  

Kisić Tepavčević ezúttal is hangsúlyozta, hogy a szájmaszk viselése az első számú óvintézkedés. A maszkot helyesen kell viselnünk, el kell takarnia a szájat és az orrot is, és ezzel meg kell tanulni élni az elkövetkező időszakban is. A tanintézményekben a tanároknak ott-tartózkodásuk teljes idején kötelezően maszkot kell viselniük, a gyerekek részére pedig utasítást készítenek, amihez tartaniuk kell magukat. Az utasítás pontosan meghatározza, milyen helyzetben kell majd a védőmaszkot viselniük és mikor tehetik el azt egy meghatározott helyre. A tanulóknak viselniük kell a maszkot iskolába érkezéskor, egészen addig, amíg nem érnek a saját padjukhoz, amelyet nem változtathatnak.

A védőmaszk viselése ajánlott egész tanítási idő alatt, de amikor leülnek a saját helyükre, akkor félretehetik. A mi ajánlásunk az, hogy még ekkor is az arcukon hagyják – fűzte hozzá Kisić-Tepavčević. Megjegyezte továbbá, hogy a döntés nem ad hoc született, az utóbbi hetekben folyamatosan foglalkoztak vele, és az volt az eredeti terv, hogy augusztus utolsó hetében tegyék közzé.

Arra törekedtünk, hogy a diákok minél több időt tölthessenek az iskolájukban, de hogy eközben ne tegyük kockára a biztonságukat – mondta.

A többi részletről a válságtörzs mai 15 órakor kezdődő sajtótájékoztatón Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter számol be.

Kisić Tepavčević rámutatott, hogy olyan pillanatban vagyunk, amikor érezhető a foganatosított óvintézkedések pozitív hatása, és némileg javult az epidemiológiai helyzetkép az országban.