2024. április 26., péntek

A Sasszem mindent lát

Egy nap alatt 305 pénzbírságot kézbesítettek Belgrádban a szabálytalanul parkolóknak

Belgrádban nagy gondot okoznak a szabálytalanul parkoló autók, így egy hónappal ezelőtt Sasszem néven 93 utcában olyan kamerarendszert szereltek be, amely éppen a szabálytalanul parkoló autókat szűri ki. Hétfőn kezdték meg a rendszer aktív használatát, vagyis ettől a héttől kezdve a szabálytalankodó vezetők címére érkezik a büntetés, ami akár 25 ezer dinár is lehet.

Működésbe helyezésekor a kamerarendszer naponta 1300 szabálysértést jegyzett (Fotó: Beta)

Működésbe helyezésekor a kamerarendszer naponta 1300 szabálysértést jegyzett (Fotó: Beta)

Hétfőn este 10 óráig, vagyis első nap, amikor a rendszer már büntetést is kézbesített, 305 sofőrnek osztottak ki büntetést, hiszen szabálytalanul parkolták le az autójukat, akadályozva  vagy veszélyeztetve a forgalmat.

A Szerbiai Rádió és Televízió értesülése szerint Goran Vesić, Belgrád város polgármester-helyettese a közösségi oldalán azt írta, a Sasszem kamerarendszer bevezetése óta jelentősen csökkent a szabálytalankodók száma. Rámutatott, hogy amikor működésbe helyezték a kamerarendszert, naponta 1300 szabálysértést jegyeztek. Az elmúlt időszakban csak figyelmeztették a vezetőket, így a múlt héten már  naponta megközelítőleg 700-ra csökkent a szabálysértések száma, így hétfőn már csupán 305 bírságot voltak kénytelenek kiosztani. Szavai szerint ezek az adatok a rendszer sikerességét bizonyítják.

A szabálytalan parkolásért a kommunális rendőrség 5000 dinártól 25.000 dinárig terjedő bírságot szabhat ki, azzal, hogy azok a sofőrök, akik a járdán parkolnak, 10.000 dinár bírságot is fizethetnek.